1

Geld lenen bij Uw vennootschap is duur en wordt wellicht niet goedkoper!

Bestuurders of zaakvoerders ontlenen wel eens geld uit de vennootschap via de zogenaamde rekening courant. De intresten op zulke rekening courant bedroegen 7,14% in 2022. Rekening houdende met de tarieven uit het verleden en de stijgende intresten valt het te verwachten dat deze intrest in 2023 veel hoger zal zijn. Dit weten we pas begin 2024 wanneer dit tarief voor leningen zonder vaste looptijd bekend gemaakt worden in het Belgisch Staatsblad.

In 2020 bedroeg deze fictieve debetrente nog 10,20% dus de verwachtingen zijn niet rooskleurig!

De intrest op de rekening courant dient door de bestuurder/zaakvoerder aan de vennootschap betaald te worden of dient belast te worden in de personenbelasting als een voordeel alle aard.

Het is dus financieel aangewezen om een lening met vaste looptijd te voorzien en hiervoor de contractuele afspraken duidelijk op papier te zetten. Uiteraard is het noodzakelijk dat deze contractuele afspraken ook nagekomen worden en dat ook alle regels met betrekking tot het belangenconflict worden nageleefd.

Voor een lening met vaste looptijd werd het maandelijkse lastenpercentage in 2022 bepaald op 0,12%. In het geval van een lening over een periode van 5 jaar bedroeg dus de intrest op een lening in 2022 2,856% in plaats van 7,14%. Een aanzienlijk verschil.

Spijtig genoeg weten we nog niet wat het maandelijkse lastenpercentage voor 2023 zal worden maar het valt te verwachten dat dit aanzienlijk lager zal zijn dan de fictieve debetrente.

Meer info vindt u op de website van FOD Financiën.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/09/2023)