1

Geld lenen bij Uw vennootschap is duur en wordt wellicht niet goedkoper!

Bestuurders of zaakvoerders ontlenen wel eens geld uit de vennootschap via de zogenaamde rekening courant. De intresten op zulke rekening courant bedroegen 7,14% in 2022. Rekening houdende met de tarieven uit het verleden en de stijgende intresten valt het te verwachten dat deze intrest in 2023 veel hoger zal zijn. Dit weten we pas begin 2024 wanneer dit tarief voor leningen zonder vaste looptijd bekend gemaakt worden in het Belgisch Staatsblad.

In 2020 bedroeg deze fictieve debetrente nog 10,20% dus de verwachtingen zijn niet rooskleurig!

De intrest op de rekening courant dient door de bestuurder/zaakvoerder aan de vennootschap betaald te worden of dient belast te worden in de personenbelasting als een voordeel alle aard.

Het is dus financieel aangewezen om een lening met vaste looptijd te voorzien en hiervoor de contractuele afspraken duidelijk op papier te zetten. Uiteraard is het noodzakelijk dat deze contractuele afspraken ook nagekomen worden en dat ook alle regels met betrekking tot het belangenconflict worden nageleefd.

Voor een lening met vaste looptijd werd het maandelijkse lastenpercentage in 2022 bepaald op 0,12%. In het geval van een lening over een periode van 5 jaar bedroeg dus de intrest op een lening in 2022 2,856% in plaats van 7,14%. Een aanzienlijk verschil.

Spijtig genoeg weten we nog niet wat het maandelijkse lastenpercentage voor 2023 zal worden maar het valt te verwachten dat dit aanzienlijk lager zal zijn dan de fictieve debetrente.

Meer info vindt u op de website van FOD Financiën.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/09/2023)




Geen verlaagd tarief btw meer voor de installatie van zonnepanelen in jonge woningen?

Tot eind 2023 is het verlaagd tarief van 6% btw van toepassing bij de levering en plaatsing van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen indien de woning jonger is dan 10 jaar en op voorwaarde dat aan alle andere voorwaarden is voldaan.

Deze regeling dooft uit en vanaf 01/01/2024 zal er terug 21% btw verschuldigd zijn op deze leveringen en plaatsingen.

Misschien toch nog snel investeren in 2023 of er voor zorgen dat U een grote voorschotfactuur voldoet vóór eind december 2023 aan het verlaagde tarief 6%. Dit in de wetenschap dat de plaatsing dan ook best gebeurt in het begin van 2024.

Meer info vindt u op de website van FOD Financiën.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/09/2023)




Het wordt hoog tijd om Uw aangiftes personenbelasting en vennootschapsbelasting in te dienen!

Zelfstandigen en bedrijfsleiders zullen uiterlijk op 18/10/2023 aangifte moeten indienen in de personenbelasting over inkomstenjaar 2022 (Aj 2023).

Ook de vennootschappen, wiens boekjaar werd afgesloten op 31/12/2022, zijn gehouden om ten laatste aangifte BIZTAX in te dienen op 09/10/2023.

Een tijdige en volledige aangifte is belangrijk want de sancties zijn dan ook niet licht.

Bij laattijdige aangifte kan de fiscus immers een aanslag van ambtswege vestigen. Deze aanslag van ambtswege heeft een omkering van de bewijslast tot gevolg en zal ook tot gevolg hebben dat de aanslag en onderzoekstermijn op vier jaar wordt gebracht.

Tevens kan de fiscus boetes en/of belastingverhogingen opleggen.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/09/2023)




Uw factuurvoorwaarden reeds aangepast?

Op 1 september laatstleden is de nieuwe wet inzake consumentenschulden in werking getreden. De wetgever wil namelijk de particuliere consumenten met een betalingsachterstand beter beschermen.

Samengevat en rekening houdende met enkele afwijkingen komt de nieuwe regeling in grote lijnen neer op het volgende:

  • In eerste instantie wordt U verplicht om een kosteloze betalingsherinnering te sturen.
  • Hierbij wordt de consument een nieuwe uiterlijke betalingstermijn gegeven van ten minste 14 kalenderdagen.
  • Blijft de factuur na deze betalingsherinnering onbetaald dan mag U een schadebeding aanrekenen dat werd opgenomen in Uw factuurvoorwaarden. Deze schadebedingen werden wettelijk begrensd.
  • De nalatigheidsintresten werden door de wetgever ook begrensd tot de referentie-intrestvoet te vermeerderen met 8 procentpunten. Voor het 2e semester 2023 bedraagt de intrest 12%.

Deze nieuwe regels zijn van toepassing vanaf 1 september 2023.

De schadevergoeding en de intresten dienen door de consument niet betaald te worden indien de factuurvoorwaarden en Uw eerste betalingsherinnering niet tijdig werden aangepast aan de nieuwe regelgeving!

Het is dus noodzakelijk om de nodige stappen te zetten om eventuele geschillen of financieel verlies te voorkomen.

Meer info vindt u op de website van FOD Economie.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/09/2023)