1

Subsidies voor KMO’s via KMO-portefeuille

Veel ondernemers maken reeds gebruik van de KMO-portefeuille, maar nog steeds te weinig. De kmo-portefeuille is een laagdrempelige en interactieve webtoepassing waarlangs ondernemers jaarlijks tot 40.000 euro subsidies kunnen bekomen van de Vlaamse overheid voor ondersteuning in hun processen van ondernemen, innoveren en internationaliseren.

 

Wat is de kmo-portefeuille?

Via de kmo-portefeuille zijn er subsidies mogelijk voor opleiding, advies, strategisch advies, advies internationaal ondernemen, technologieverkenning en coaching die worden ingekocht bij erkende dienstverleners.

 

Wie kan gebruik maken van deze subsidie?

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel ten behoeve van Vlaamse kmo’s en vrije beroepen die voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  1. De subsidie is ten behoeve van kleine en middelgrote ondernemingen zoals gedefinieerd door de Europese kmo-definitie;
  2. De subsidie is ten behoeve van de vestigingen (en bijhorende werkenden) gelegen in het Vlaams Gewest;
  3. De subsidie is ten behoeve van ondernemingen uit de privé-sector (participatie van een administratieve overheid moet minder dan 25% zijn);
  4. De subsidie is ten behoeve van ondernemingen met een aanvaardbare hoofdactiviteit.

Ook erkende dienstverleners kunnen steun aanvragen voor zover ze een in aanmerking komende kmo zijn en indien ze beroep doen op een derde erkende dienstverlener. De publieke dienstverleners komen niet in aanmerking voor steun.

Vzw’s komen niet in aanmerking en kunnen geen gebruik maken van de kmo-portefeuille.

 

Hoeveel subsidie kan een onderneming krijgen?

Maximaal per jaar

Een onderneming kan per kalenderjaar tot 15.000 euro subsidie krijgen via de kmo-portefeuille. Daarbovenop kan een onderneming tot 25.000 euro subsidie krijgen voor strategisch advies en coaching. Onderstaand schema geeft het subsidiebedrag en het subsidiepercentage weer per pijler.

Tabel 1

Minimum projectbedrag

  • Opleiding: € 100
  • Advies: € 500
  • Technologieverkenning: € 1.000
  • Advies Internationaal Ondernemen: € 500
  • Strategisch Advies: € 7.500
  • Coaching: € 500

BTW en voorschotfacturen kunnen niet betaald worden met de kmo-portefeuille. Niet subsidiabele kosten dienen rechtstreeks aan de dienstverlener betaald te worden.

 

Maximale subsidie per uur

Behalve in de pijler strategisch advies wordt de subsidiabele kostprijs beperkt tot € 90 (excl. btw) per uur. Concreet betekent dit dat de subsidie per gepresteerd uur beperkt wordt tot € 45. In de pijler technologieverkenning wordt de subsidie beperkt tot € 67,5 per uur.
(Auteur: Georges Bauwens, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)