1

Tip! Optimaliseer uw groepsverzekering en IPT vóór het einde van het boekjaar.

Als Abeka, de fiscale en financiële ontzorger, is het onze taak u regelmatig op de hoogte te houden van opportuniteiten.

Daarom wensen wij u op het einde van dit jaar nog eens te wijzen op de optimalisatie-mogelijkheden binnen uw groepsverzekering of IPT.

De fiscus legt uw verzekeraar en uw vennootschap een aantal spelregels op om de fiscale aftrekbaarheid van de premie te garanderen.
In het kader van een goede opvolging van uw dossier, adviseren wij u, om op basis van uw meest recente gegevens, deze fiscale 80% regel voor uw contract te laten na kijken.

Door optimalisatie hebt u mogelijkheden om aan bijkomende pensioenopbouw te doen,  door een verhoging van de jaarpremie of eventueel door de storting van bijkomende enige premie(back service), of een combinatie van beiden.

Wij zetten voor iedereen nog eens de voordelen van de individuele pensioentoezegging op een rijtje:

  • Alle premies voor uw IPT zijn fiscaal aftrekbaar in de vennootschap.
  • De IPT staat met stip op nr.1 om gelden uit uw vennootschap naar uw privé-vermogen te brengen.
  • De intrestgarantie overstijgt de intrestgaranties van spaarboekjes en de staatsbon.
    De hoogste intrestgaranties voor nieuwe stortingen liggen vandaag nog op 1,5% + winstdeelname. Oude stortingen blijven genieten van de rentevoet die voorheen geldig was, en dit tot einddatum van uw contract. Zo blijft u genieten van de toenmalige intrestvoeten van 3,75%, 3,25%, 2,5% tot uw 60/65 jaar!
  • Met tak 21 verzekeringen bieden verzekeraars “zekerheid” in financieel onzekere tijden, met tal van wettelijk ingebouwde beschermingsmechanismen ten voordele van de cliënt.
  • Via sommige IPT verzekeraars kan u voordelig gebruik maken van de reserves in uw pensioenplan voor onroerend goed investeringen ten privé titel, door een voorschot op te nemen of een inpandgeving van uw contract.
  • U kan de IPT combineren met andere pensioenopbouwcontracten vb. een VAPZ, en ook een gewaarborgd inkomen of een overlijdensdekking aan scherpe tarieven toevoegen.

Aarzel niet om hierover bijkomende informatie op te vragen!

Abeka, die trouwens geen verzekeringen aanbiedt, is uw neutrale partner voor verder advies.

 

(Bron: Lesseliers & Co Verzekeringsmakelaars)




BTW op bestuurdersvergoedingen opnieuw uitgesteld tot 01/04/2016 – BTW-eenheid!!!

Bent u een bestuurder of zaakvoerder die zijn mandaat uitoefent via een vennootschap, dan is volgend artikel belangrijk.


Hoe zit het juist in elkaar?

  • Bestuurdersbezoldigingen voor een natuurlijk persoon zijn niet aan BTW onderworpen.
  • Voorheen konden bestuurdersvennootschappen kiezen om hun bestuurdersvergoedingen al dan niet aan BTW te onderwerpen.
  • De eerste verlenging gebeurde tot 01/01/2016.
  • Bedoeling was om vanaf 01/01/2015 deze bestuurdersvergoedingen (periodieke vergoedingen, tantièmes, presentiegelden) voor vennootschappen aan de BTW te onderwerpen.
  • Er werd beslist de inwerkingtreding van deze maatregel terug met 3 maanden uit te stellen tot 01/04/2016.
  • Nadeel: Voor vennootschappen welke niet onderworpen zijn aan de BTW kan dit een meerkost tot gevolg hebben. Mogelijk kan de BTW-eenheid een oplossing bieden.  Informeer tijdig.

 

(Auteur: Georges Bauwens, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)




Vanaf 1 januari 2016: geen werkgeversbijdrage op de eerste aanwerving voor onbepaalde duur en vermindering op de volgende vijf aanwervingen

Het voorstel zal in werking treden op 01/01/2016. Het gaat om twee maatregelen:

  • Levenslange vrijstelling van werkgeversbijdragen op de eerste werknemer die in dienst wordt genomen in de komende 5 jaar.
  • Vermindering van de sociale bijdragen voor de 2de tot de 6de aanwerving.  De huidige voordelen die betrekking hadden op de 1ste, 2de, 3de, 4de en 5de aanwerving worden respectievelijk verschoven naar de 2de, 3de, 4de, 5de en 6de aanwerving. De verminderingsbijdragen hierna vermeld zijn maximumforfaits die toegekend worden bij voltijdse tewerkstelling en bij volledige kwartaalprestaties.

Dia1

 

Opmerkingen:

  1. Deze informatie is onder voorbehoud, omdat de definitieve wetteksten nog niet beschikbaar zijn (dd. 07/12/2015). Na de publicatie wordt dit artikel dan ook aangepast.
  2. De doelgroepvermindering mag slechts toegepast worden op voorwaarde dat de werknemer minstens 27,5% prestaties bereikt in het betrokken kwartaal (voor personeel dat deeltijds werkt en horecapersoneel is dit geen voorwaarde).
  3. Bij deeltijdse tewerkstelling worden deze verminderingen geprorateerd.
  4. Voor 2016 mag de werkgever wel de verhoogde verminderingsbijdragen toepassen voor zijn werknemers die in dienst kwamen in 2015, maar enkel voor het resterend aantal kwartalen.
  5. Om de levenslange vrijstelling 1e werknemer te kunnen genieten, moet u een “nieuwe werkgever” zijn. Dit wil zeggen:
    – nooit een werknemer in dienst gehad
    – sedert tenminste 4 opeenvolgende kwartalen voorafgaand aan het kwartaal van indienstneming, niemand in dienst gehad
  6. Er zullen garanties worden ingebouwd om misbruiken te vermijden.
  7. Vanaf 2017 zouden deze bedragen nog verhoogd worden.

 

(Auteur: Georges Bauwens, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)




Verbouwen aan 6% btw: welke woningen vallen uit de boot? Een overgangsmaatregel werd voorzien!!

Vanaf 1/1/2016 zal, om verbouwingen aan privé-woningen tegen 6% btw gefactureerd te krijgen, de eerste ingebruikname van de woning tenminste 10 jaar aan de werken moeten voorafgegaan zijn. Tot op heden was deze termijn 5 jaar.
Woningen met ingebruikname 2007-2010 vallen dus uit de boot. Maar gelukkig genoeg heeft men in laatste instantie voorzien in een overgangsmaatregel voor woningen die vanaf 01/01/2016 niet voldoen aan de nieuwe ouderdomsvereiste.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de overgangsmaatregel om zodoende de oude “tariefregeling 2015” te kunnen genieten tot uiterlijk 31.12.2017

Voorafgaandelijke opmerking:
Woningen die na 31/12/2010 voor het eerst in gebruik zijn genomen kunnen zich NIET beroepen op de “tariefregeling 2015” noch op de overgangsmaatregel. Voor dergelijke woningen geldt het normale btw-tarief van 21%.

Om na 31/12/2015 alsnog in aanmerking te kunnen komen voor de “tariefregeling 2015”:

1. moet de woning tussen 01/01/2007 en 31/12/2010 voor het eerst in gebruik zijn genomen

2. moet op 31/12/2015 voldaan zijn aan alle toepassingsvoorwaarden van de “tariefregeling 2015”

3. dient:

  • de overeenkomst met betrekking tot de concrete werken gesloten te zijn uiterlijk op 31/12/2015.
    Naast de wettelijk voorziene gevallen waarin een overeenkomst vaste dagtekening heeft (o.a. registratie op een registratiekantoor naar keuze of de opname van de hoofdinhoud van de overeenkomst in een authentieke (notariële) akte), kan de vaste datum van de overeenkomst ook worden aangetoond indien de dienstverrichter/aannemer uiterlijk op 31/12/2015 een kopie van de overeenkomst aan zijn btw- controlekantoor bezorgt (zie ook onderstaande opmerkingen). Het btw- controlekantoor reikt in dat geval een ontvangstbewijs uit met vermelding van de datum van ontvangst en de coördinaten van de betrokken partijen (dienstverrichter en bouwheer) (Opgelet de btw-controlekantoren zullen van 25/12/2015 tot en met 03/01/2016 gesloten zijn ) OF;
  • voor de werken onderworpen aan een stedenbouwkundige vergunning dient de aanvraag met betrekking tot de concrete werken ingediend te zijn uiterlijk op 31/12/2015. De indieningsdatum moet worden aangetoond aan de hand van: een door de gemeente uitgereikt ontvangstbewijs OF het bewijs van aangetekende verzending OF het bewijs van digitale indiening via een overheidsplatform. De aannemer/dienstverrichter moet een kopie bewaren van die aanvraag, het bewijs van de indieningsdatum en de stedenbouwkundige vergunning OF;
  • voor de werken onderworpen aan een stedenbouwkundige meldingsplicht, moet het meldingsformulier met betrekking tot de concrete werken ingediend zijn uiterlijk 31/12/2015. De indieningsdatum moet worden aangetoond aan de hand van: een door de gemeente uitgereikt ontvangstbewijs OF het bewijs van aangetekende verzending OF het bewijs van digitale indiening via een overheidsplatform. De aannemer/dienstverrichter moet een kopie bewaren van het meldingsformulier en van het bewijs van de indieningsdatum.

4. moet de factuur m.b.t. deze werken uiterlijk 31/12/2017 uitgereikt zijn.

Link artikel: “Voor welke renovatiewerken geldt het btw-tarief van 6%?”

 

(Auteur: Georges Bauwens, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)




Einde bankgeheim!!! Permanente regularisatieprocedure op komst?

Vanaf 1 januari 2016 zullen een 90-tal landen automatisch rekeningen- en inkomstengegevens uitwisselen om fraude en belastingontduiking tegen te gaan (zogenaamd “Common Reporting Standard CRS“).
Daardoor loopt het bankgeheim feitelijk ten einde in deze landen.
Naast vrijwel alle landen in de Europese Unie, treden ook diverse fiscale paradijzen toe, zoals Zwitserland, Luxemburg, Liechtenstein, …..

De informatie-uitwisseling behelst zowel particulieren als vennootschappen en dit zowel voor bancaire als verzekeringsbeleggingen.

Voor diegenen die woonachtig zijn in het buitenland (dit zal via een attest opgemaakt in 2016 gebeuren) zullen de banken in 2017 voor het eerst informatie over 2016 doorsturen naar de overheid van het land waar men fiscaal inwoner is.

Heeft u nog rekeningen in het buitenland, dan zorgt u er best voor dat deze geregulariseerd zijn.
Vraag desnoods uw bank naar de nieuwe regularisatiemogelijkheden.

Nieuwe wettelijke regularisatieprocedure op komst?

In het kader van de taxshift heeft de regering aangekondigd dat er een nieuwe wettelijke permanente regularisatiemogelijkheid zou worden vastgelegd.

Voorlopig, de publicatie in het Belgisch Staatsblad is nog geen feit, zou deze regularisatie er als volgt uit zien:

  • zowel voor natuurlijke als rechtspersonen
  • dossier dient ingediend te worden bij Contactpunt regularisaties
  • de regularisatie zou gelden voor ontdoken inkomstenbelastingen, btw, sociale zekerheidsbijdragen
  • er zou fiscale, sociale en strafrechterlijke immuniteit geboden worden
  • indien men enkel inkomsten zou willen regulariseren, zal men ook moeten aantonen dat het kapitaal fiscaal in orde is, anders moet men het bronkapitaal ook regulariseren
  • de boetes zouden 20% bedragen voor wat de inkomsten betreft en dit na toepassing van de normale belastingtarieven en 36% voor fiscaal verjaard kapitaal
  • deze boetes zouden in latere jaren verhoogd worden
  • belastingplichtigen, die in het verleden reeds gebruik gemaakt hebben van een regularisatieprocedure, komen opnieuw in aanmerking
  • een belastingplichtige zal slechts één dossier kunnen indienen onder de nieuwe wet

 

(Auteur: Georges Bauwens, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)