1

Winwinlening en Tax shelter voor startende ondernemingen (update)

Winwinlening

Korte inhoud:
Met de Winwinlening van PMV/Z moedigt de Vlaamse overheid particulieren aan om achtergestelde leningen aan kmo’s te verstrekken met een looptijd van 8 jaar, tot een bedrag van € 200.000 (max. van € 50.000 per kredietgever). De kredietgever krijgt hiervoor een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 % en eventueel een eenmalig belastingkrediet van 30% als de kredietnemer het bedrag niet kan terugbetalen.

Wijzigingsinformatie:
De wettelijke intrestvoet voor 2017 werd vastgesteld op 2%. Daardoor mag de rente van een winwinlening afgesloten in 2017 liggen tussen 1% en 2%.

Voor wie?
Alle kmo’s met een economische activiteit die in Vlaanderen gevestigd zijn, komen in aanmerking, ook binnen de sector van de sociale economie.

Voor wat?
De kredietnemer moet de middelen integraal aanwenden binnen het kader van zijn of haar bedrijfs- of beroepsactiviteiten, als rechtspersoon of als zelfstandige.

Meer informatie? Klik op deze link.

 

Tax shelter voor startende ondernemingen

Korte inhoud:
Particulieren kunnen genieten van een belastingvermindering van 30 of 45%
indien zij rechtstreeks investeren in het kapitaal van startende vennootschappen. Een vennootschap kan zo maximaal € 250.000 ophalen tijdens zijn bestaan. De investeerder mag per jaar max. € 100.000 investeren. De tax shelter geldt voor investeringen die vanaf 1 juli 2015 worden uitgevoerd.

Wijzigingsinformatie:
Op 20 december 2016 werd de crowdfundingwet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wet creëert met ingang van 1 februari 2017 een wettelijk statuut voor crowdfundingplatformen die beleggingsproducten aanbieden (alternatieve financieringsplatformen). Een crowdfundingplatform dat voldoet aan dit statuut kan worden erkend door de FSMA (de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Door deze erkenning kan de particulier die investeert via dergelijk platform eveneens genieten van de Tax shelter.
Deze wet voorziet ook de voorwaarden m.b.t. investeringen via een startersfonds. Deze voorwaarden treden in werking vanaf het aanslagjaar 2017.
Zowel de erkende crowdfundingplatformen als startersfondsen zullen worden gepubliceerd op de website van de FSMA.

Meer informatie? Klik op deze link.

 

(Bron: Agentschap innoveren en ondernemen)