1

Een bijkomende hervorming van de erfbelasting: de beleidsnota van minister Matthias Diependaele gaat verder

In navolging van het regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2019-2024 (waarin de belangrijke beleidsbeslissingen werden vastgelegd), hebben de verschillende ministers een beleidsnota opgemaakt. In een beleidsnota legt elke minister uit hoe deze zijn aandeel van het regeerakkoord zal uitvoeren.

De Vlaamse Regering beoogt de materie van de erfbelasting verder te hervormen en zal inpikken op de recente hervorming in de erfbelasting ingevolge het decreet van 6 juli 2018 dat in werking is getreden op 1 september 2018. Aan de hand van deze newsflash gaan wij nader in op de materie van de erfbelasting zoals besproken in de beleidsnota van minister Matthias Diependaele (beleidsnota 140 dd 8 november 2019)

Concreet werden hierin volgende topics inzake de erfbelasting behandeld:

  1. De Vlaamse Regering wenst tegen 2021 een gunstige regeling inzake een “vriendenerfenis” in te voeren. Op die manier zou een erflater een beperkt gedeelte van zijn erfenis kunnen nalaten aan een goede vriend of een verre verwant aan een gunstiger tarief (zijnde het tarief in rechte lijn) dan het tarief tussen vreemden.
  2. De Vlaamse Regering plant om de regeling inzake duolegaten af te schaffen om de reden dat de financiële bevoordeling van het desbetreffende goede doel slechts ondergeschikt zou zijn aan het fiscale voordeel van de eigenlijke begunstigde van het duolegaat. Deze afschaffing zou gepaard gaan met een tariefverlaging in de erfbelasting voor legaten aan goede doelen. Zoals wij reeds uitgebreid hebben besproken in het artikel omtrent de stopzetting van duolegaten, stellen wij ons de vraag of dit wel de extreme besparing zal opleveren die de Vlaamse Regering voor ogen heeft.
  3. Voorts zal de Vlaamse Regering pogen de regelgeving inzake de inbetalinggeving van kunstwerken in de erfbelasting te moderniseren teneinde de collectie van de Vlaamse Gemeenschap met topstukken en sleutelwerken te verrijken.
  4. Tot slot beoogt de Vlaamse Regering de verdachte periode in de erfbelasting van drie jaar te verlengen naar vier jaar. De Vlaamse Regering wil stimuleren dat schenkingen worden geregistreerd, zodanig dat bij een overlijden van de schenker tijdens de verdachte periode geen erfbelasting meer zal moeten worden betaald (aangezien hierop reeds schenkbelasting werd geheven). Door het verlengen van de verdachte periode met een extra jaar denkt de Vlaamse Regering dat men sneller zal kiezen voor de rechtszekere optie van de registratie van schenkingen. De beleidsnota vermeldt dat deze nieuwe regel van toepassing zou zijn vanaf 2021.

De beleidsnota sluit af met een concrete timing omtrent de diverse beleidsinitiatieven.

  • Wat betreft de vriendenerfenis, de goede doelen en een verlenging van de verdachte periode naar 4 jaar, beoogt men een ontwerp van decreet in te dienen in het Vlaams Parlement in voorjaar 2020 en plant men de inwerkingtreding te voorzien voor overlijdens vanaf medio 2020. Dit stemt aldus niet volledig overeen met hetgeen werd uiteengezet bij de motivatie omtrent de vriendenerfenis en het verlengen van de verdachte periode. Bovendien blijft het aldus de vraag wat het criterium zal zijn voor de inwerkingtreding van deze hervormingen: zal men kijken naar de datum van overlijden of naar de datum van de gestelde handeling (met name het testament voor de regeling inzake de goede doelen en de schenking voor de regelgeving inzake de verdachte periode)?
  • Wat betreft de modernisering van de regeling inzake de inbetalinggeving van kunstwerken voor de erfbelasting is er op heden nog geen timing bekend.

 

(Bron: Cazimir Advocaten)




Nog snel investeren vóór 31/12/2019?

De derde fase uit het zomerakkoord 2017 treedt in werking vanaf 01/01/2020. Voor KMO-vennootschappen heeft deze derde fase ondermeer een gevolg op de fiscaliteit met betrekking tot de investeringen:

  • Tot en met 31/12/2019 kan de KMO-vennootschap een investeringsaftrek genieten van 20% dewelke ten hoogste 1 jaar overdraagbaar is. Deze investeringsaftrek is van toepassing op nieuwe activa, die door de KMO-vennootschap uitsluitend voor de beroepsactiviteit worden gebruikt en over een periode van minstens 3 jaar worden afgeschreven. De investeringsaftrek wordt gereduceerd naar 8%.
  • Vanaf 01/01/2020 moeten de afschrijvingen pro rata temporis berekend worden. Dit impliceert dat de afschrijvingen op nieuwe activa in het aanschaffingsjaar slechts afgeschreven worden vanaf de datum van de aankoop. (bedrag investering * % * xxx/365). De bijkomende kosten op de investeringen moeten éénmalig afgetrokken worden of hetzelfde afschrijvingsritme als de hoofdzaak ondergaan.
  • Er kunnen geen degressieve (versnelde) afschrijvingen meer toegepast worden op nieuwe investeringen na 31/12/2019. Dit fiscale gunstregime wordt met andere woorden afgeschaft.

Rekening houdende met voorgaande, de verdere daling van de tarieven inzake vennootschapsbelasting en op basis van de resultaten van Uw KMO-vennootschap kan het zeker aangewezen zijn om Uw investering nog snel te realiseren vóór 31/12/2019 en fiscaal te optimaliseren !

(Auteur: Edwin Van Lommel, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 96 807)




Overdracht van het ondernemingsnummer

Sinds 11 februari 2019 kan het ondernemingsnummer van een onderneming overgedragen worden aan een andere onderneming. Die overdracht is echter alleen onder specifieke voorwaarden mogelijk.

Doordat ondernemingsnummers overgedragen kunnen worden, is het vanaf nu mogelijk dat een onderneming gedurende haar levensloop verschillende ondernemingsnummers heeft. Het is wel zo dat elke onderneming niet meer dan één ondernemingsnummer tegelijkertijd kan hebben. Omgekeerd kan hetzelfde ondernemingsnummer aan verschillende ondernemingen gelinkt zijn, maar niet tegelijkertijd.

Voor meer info over de overdracht van het ondernemingsnummer kunt u bij de KBO-helpdesk terecht: helpdesk.kbo@economie.fgov.be.


Voorwaarden voor de overdracht van een ondernemingsnummer

  • De overdracht kan alleen plaatsvinden in de volgende situaties:
    • fusie of splitsing
    • grensoverschrijdende fusie
    • inbreng om niet van een algemeenheid of van een bedrijfstak
    • buitenlandse verrichtingen die gelijkwaardig zijn aan de bovenstaande punten
  • De onderneming waaraan het ondernemingsnummer moet worden overgedragen, zet de hoofdactiviteit voort van de onderneming die haar nummer wil overdragen;
  • Als gevolg van een fusie/splitsing/grensoverschrijdende fusie of een gelijkwaardige buitenlandse verrichting houdt de onderneming waarvan het nummer wordt overgedragen op te bestaan;
  • Alle documenten met betrekking tot herstructureringen werden in een van de drie landstalen aan de Beheersdienst van de Kruispuntbank van Ondernemingen bezorgd;
  • De aanvraag werd door de betrokken ondernemingen ingediend ten minste drie maanden vóór de uitvoeringsdatum van de herstructurering.


Procedure voor de overdracht van een ondernemingsnummer

  1. Er moet een uitdrukkelijke aanvraag worden gericht aan de KBO-beheersdienst. Wanneer? 3 maanden voor de datum van de fusie, splitsing of gelijkwaardige buitenlandse verrichting.
  2. De KBO-beheersdienst controleert of aan de voorwaarden wordt voldaan. Zo ja, dan brengt hij de ondernemingen daarvan op de hoogte. Zo niet, dan stuurt hij een verzoek om verduidelijking of aanvullende informatie.
  3. Wanneer de fusie/splitsing/gelijkwaardige buitenlandse verrichting is uitgevoerd, draagt de KBO-beheersdienst het nummer over en past hij de gegevens in de KBO aan.
    NB: Alle documenten met betrekking tot de herstructurering moeten vooraf in een van de drie landstalen aan de Beheersdienst worden toegezonden.
  4. De overdracht van het nummer wordt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt op vraag van de Beheersdienst. Die bekendmaking gebeurt alleen als er al publicaties hebben plaatsgevonden voor de onderneming die beschikt of beschikte over het overgedragen ondernemingsnummer.

 

(Auteur: Georges Bauwens, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)