1

Automatisch uitstel voor het indienen van de btw-aangiften, intracommunautaire opgaven en klantenlistings

Omwille van de Coronaperikelen werd er uitstel gegeven voor het indienen van de btw-aangiften, intracommunautaire opgaven en klantenlistings.


Uitstel indienen van de btw-aangiften:

Voor de starters of houders van een vergunning maandelijkse teruggaaf van btw wordt het uitstel beperkt tot de 24ste van de maand volgend op de aangifteperiode.

 

Uitstel indienen van de intracommunautaire opgaven:

 

Uitstel indienen van de jaarlijkse klantenlisting:

De termijn voor het indienen van de jaarlijkse klantenlisting werd verlengd tot 30 april 2020. Als u uw activiteit hebt stopgezet: ten laatste op het einde van de 4de maand na het stopzetten van uw aan de btw onderworpen activiteit.




Uitstel betaling sociale bijdragen 1ste en 2de kwartaal 2020

Normaal staat deze week de betaling van Uw sociale bijdrage voor het 1e kwartaal 2020 op de planning.

Indien U door de coronaperikelen deze verplichting niet kan nakomen kunnen zelfstandigen hiervoor uitstel vragen.

  • sociale bijdrage 1e kwartaal 2020 → uitstel betalingsdatum naar 31/03/2021.
  • sociale bijdrage 2e kwartaal 2020 → uitstel betalingsdatum naar 30/06/2021.

Indien U de betaling van Uw sociale bijdragen organiseert via domiciliëring zal U deze opdracht moeten annuleren bij de bank.

Op basis van de huidige richtlijnen dient U een aanvraag voor dit uitstel te versturen aan Uw sociale kas vóór 15/06/2020.

Tevens bestaat er ook de mogelijkheid om Uw voorlopige sociale bijdragen te verlagen naar de wettelijke drempels bij verlaging van Uw inkomen en zijn er nog andere steunmaatregelen aangekondigd.

Meer informatie omtrent deze steunmaatregelen kan U terugvinden op de website van Uw sociale kas.  Onderstaand alvast de link voor diegenen onder jullie dewelke zijn aangesloten bij Xerius of Acerta:

Om verwijlintresten en bijdrageverhogingen te vermijden op de laattijdige betaling van deze sociale bijdragen is het van essentieel belang om het verzoek aan de sociale kas in te plannen vóór 15/06/2020 en valt het te verwachten dat U zal moeten kunnen aantonen dat deze situatie een gevolg is van de corona-crisis.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 96 807)