1

Steunmaatregelen Corona? De website VLAIO verduidelijkt!

Om zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen hebben de Vlaamse en de Federale Overheid niet stil gezeten het afgelopen jaar.

Onderstaande “links” worden regelmatig bijgewerkt en zijn dus de referentie om op de hoogte te blijven van alle hulplijnen, maar ook een leidraad om Uw aanvraag te lanceren.

Tip : Plaats onderstaande “links” in Uw favorieten en kijk regelmatig na:

Een laattijdige aanvraag zou dan ook bijzonder jammer zijn mocht U zich kunnen beroepen op één van deze steunmaatregelen.

 

(Auteur: Bruno Van De Poel (bruno@abeka.be, mobile 0472/61.11.64 ), Kredietexpert en KMO-adviseur)




Een intrest vragen op Uw persoonlijke tegoeden zonder fiscale gevolgen.

Vele ondernemers hebben de voorbije maanden privé gelden moeten injecteren in hun vennootschap. U kan als ontlener een marktconforme intrest vragen.

Fiscaal wordt voor het kalenderjaar 2020 een intrest van 4,06% als marktconform beschouwd en voor het kalenderjaar 2021 bedraagt deze intrest 4,07% op jaarbasis.

Wordt de marktconforme intrest overschreden, dan is dat gedeelte alvast fiscaal niet aftrekbaar voor de vennootschap.

Er dient bovendien ook rekening te worden gehouden met een andere beperking die stelt dat de rentegevende voorschotten niet hoger mogen zijn dan de belaste reserves van de vennootschap bij het begin van het boekjaar en het gestorte kapitaal/vermogen aan het einde van het boekjaar.

De intresten worden bij uitkering belast met een bevrijdende roerende voorheffing van 30%.

Uw Abeka-adviseur vertelt er U graag meer over.

 

(Auteur: Bruno Van De Poel (bruno@abeka.be, mobile 0472/61.11.64 ), Kredietexpert en KMO-adviseur)




Een 2e bankier in huis halen?

Bent U zoals vele ondernemingen en ondernemers klant bij slechts één van onze banken, dan adviseren wij U om op zijn minst een relatie op te starten met een 2de bankier. Zelfs als jarenlange loyale klant kan U, door bijvoorbeeld het verdwijnen van Uw vertrouwenspersoon of door een wijzigende policy/strategie van Uw bank, opeens in de kou blijven staan met Uw (krediet)vraag. Ook een voorgestelde kredietvorm, looptijd, pricing of gevraagde waarborg kan voor een onaangename verrassing zorgen. Een bijkomende bankrelatie biedt U als ondernemer de mogelijkheid tot vergelijken of toch op zijn minst een offerte te ontvangen wanneer Uw huidige bankier het laat afweten.

 

(Auteur: Bruno Van De Poel (bruno@abeka.be, mobile 0472/61.11.64 ), Kredietexpert en KMO-adviseur)




Heeft Uw KMO behoefte aan bijkomende financiering? Een Winwinlening of Vriendenaandeel?

Met de Winwinlening moedigt de Vlaamse overheid particulieren aan om een achtergestelde lening te verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) voor de financiering van investeringen en/of werkkapitaal.

Een particulier kan tot € 75.000 ontlenen aan een Vlaamse kmo, zelfstandige of vrije beroeper gedurende een looptijd van 5 tot 10 jaar. De ontlener dient deze middelen integraal aan te wenden voor zijn bedrijfs- of beroepsactiviteiten.

De kredietgever/natuurlijke persoon bekomt hiervoor een jaarlijks belastingkrediet (belastingvoordeel) van 2,5% op het openstaande kapitaal van de Winwinlening en maximaal 1,75% bruto intrest (1,75% – 30% RV = 1,225% netto intrest). De maximale intrest voor 2021 zal eerstdaags bekend gemaakt worden.

Hebt u als ondernemer groeiplannen, investeringsplannen of simpelweg behoefte aan liquiditeit binnen uw onderneming, dan is de versie 2.0 van de Winwinlening mogelijk voor u een ideale oplossing.

U kan maximaal € 300.000 ontlenen via verschillende Winwinleningen. De kostprijs als kredietnemer blijft beperkt tot 1,75% (rentevoet 2020) op jaarbasis en U dient geen rekening te houden met dossierkosten of zekerheden dewelke gevraagd worden door de tegenpartij.

Wat wel belangrijk is … U zal de particulieren moeten overtuigen door middel van een goed businessplan/financieel plan. De lening is dan wel deels gewaarborgd door de Vlaamse Overheid, het blijft een financieel risico voor de uitlener.

De volledige informatie omtrent de winwinlening kan U consulteren via VLAIO.

Vanaf midden februari 2021 lanceert en ondersteunt onze Vlaamse Overheid ook een mogelijkheid om uw kapitaal te versterken. De eerste informatie hieromtrent is alvast beschikbaar via deze link.

 

(Auteur: Bruno Van De Poel (bruno@abeka.be, mobile 0472/61.11.64 ), Kredietexpert en KMO-adviseur)