1

Een “herstartlening” en het Vlaams beschermingsmechanisme

Vlaams minister Hilde Crevits heeft dit weekend de goedkeuring aangekondigd van een “herstartlening” voor ondernemingen getroffen door de coronamaatregelen. Deze lening dient om de volledige herstart van de activiteiten te financieren.

Er zal 1% intrest verschuldigd zijn over deze lening en de eerste kapitaalsaflossing zal geschieden na 12 maanden.

Wij kijken uit naar de opgelegde voorwaarden en hopen deze eerstdaags te mogen consulteren op VLAIO.

Tevens werd er in een verlenging voorzien van het Vlaams Beschermingsmechanisme tot eind april 2021.

Dit allemaal in de hoop dat deze maatregelen een faillissementengolf kunnen voorkomen en mogen bijdragen tot het herstel van onze economie, zijnde de voedingsbodem voor onze welvaart.

 

(Auteur: Bruno Van De Poel, Kredietexpert en KMO-adviseur – 01/03/2021)




Zorg ervoor dat het een vriendenaandeel blijft!

Vanaf 11 februari 2021 kan je als particulier tot maximaal 75.000 euro investeren in een Vlaamse KMO in ruil voor een fiscaal voordeel, het zogenoemde vriendenaandeel.

De KMO kan op basis van vriendenaandelen maximum 300.000 euro aanvullend kapitaal ophalen en een combinatie met winwinleningen is mogelijk.

Het fiscaal voordeel is beperkt tot een belastingkrediet van 2,5% op het bedrag vriendenaandeel en dit gedurende een periode van 5 jaar. Het maximale voordeel is zodoende 1.875 euro belastingkrediet per jaar.

Meer informatie vindt U in deze link.

Wij stellen ons dan ook de vraag of dit beperkte fiscale voordeel voldoende zal zijn om de particuliere vrienden aan te zetten tot financiële risico’s.

En wat als de totale investering verloren gaat? Zal dit dan ook gelden voor de vriendschap?

 

(Auteur: Edwin Van Lommel, fiscaal accountant ITAA 11308681 – 01/03/2021)




Uw voorlopige sociale bijdragen 2021 verlagen?

U ontving heel recent een uitnodiging om de voorlopige sociale bijdragen voor het 1e kwartaal 2021 te betalen.

Mogelijk is Uw huidige inkomen niet vergelijkbaar met het inkomen vermeld op de uitnodiging.

Verzoek in dat geval bij Uw sociale kas om een verlaging van de voorlopige sociale bijdragen, en staaf dat Uw inkomen lager zal liggen dan één van de onderstaande grenzen:

Na goedkeuring zal Uw sociale kas de voorlopige bijdrage reduceren tot één van de hoger vermelde grenzen en de betalingsuitnodiging aanpassen.

Wel opletten dat de gevraagde verlaging terecht is. Indien blijkt dat U na de gevraagde aanpassing te weinig voorlopige sociale bijdragen heeft betaald, zal U rekening moeten houden met vermeerderingen dewelke niet langer fiscaal aftrekbaar zijn.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel, fiscaal accountant ITAA 11308681 – 01/03/2021)




Uw buitenlands vastgoed verplicht te melden aan FOD Financiën?

Op 12 februari 2021 werd een wet goedgekeurd die Belgische eigenaars van buitenlands onroerend goed verplicht om hiervan melding te maken bij FOD Financiën.

Indien U een buitenlands onroerend goed heeft aangekocht na 01/01/2021, dient dit te gebeuren binnen de 4 maanden. Was U reeds eigenaar vóór die datum, ook dan geldt er een meldingsplicht. Het formulier kan aangevraagd worden bij de Administratie Opmetingen en Waarderingen of per mail op het volgende adres: foreigncad@minfin.fed.be

Vanaf juni 2021 zou het formulier beschikbaar zijn via “MyMinfin”.

Een bijkomende fiscale formaliteit die als doelstelling heeft om een kadastraal inkomen toe te kennen aan deze buitenlandse onroerende goederen. Vanaf aanslagjaar 2022 zal het toegekende kadastrale inkomen immers moeten gebruikt worden om deze buitenlandse onroerende inkomsten aan te geven in de Belgische aangifte personenbelasting.

De overheid hoopt op deze manier een einde te maken aan de discriminerende behandeling van buitenlandse onroerende inkomsten, maar tegelijkertijd kunnen wij ook concluderen dat deze meldingsplicht weer een stap richting vermogenskadaster is! Verklaart dit de inspanning welke onze overheid vraagt van de betrokken ambtenaren?

 

(Auteur: Edwin Van Lommel, fiscaal accountant ITAA 11308681 – 01/03/2021)




Een intrest van 10,20% voor schuld aan Uw vennootschap? Stop de intrestwaanzin!

Gisteren is het intrestpercentage voor de voordelen alle aard voortvloeiend uit voorschotten in rekening courant bestuurder/zaakvoerder gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Een fictieve debetrente van 10,20% voor inkomstenjaar 2020 is aanzienlijk in de wetenschap dat op Uw tegoeden in de vennootschap slechts een intrest van 4,06% fiscaal aanvaard wordt.

Indien U dus een niet-hypothecaire schuld zonder vaste looptijd heeft aan de vennootschap zal U voor inkomstenjaar 2020 belast worden op een voordeel alle aard fictieve debetrente van 10,20%. Bedraagt Uw schuld aan de vennootschap gemiddeld 20.000 euro op jaarbasis dan is de intrest waarop U belast wordt 2.040 euro. U wordt niet enkel belast in de personenbelasting (progressieve tarieven) op dit voordeel alle aard, maar bovendien wordt het ook onderworpen aan sociale bijdragen.

Stop deze intrestwaanzin en zet Uw rekening courant om in een lening op lange termijn met vaste looptijd en marktconforme tarieven. Zorg ervoor dat U hierbij rekening houdt met de wettelijke voorschriften en leef alle contractuele voorwaarden van de overeenkomst na. In het andere geval is immers de kans groot dat de fiscus zal stellen dat de overeenkomst werd opgesteld enkel en alleen om belastingen te ontwijken. Of met andere woorden geveinsd …

 

(Auteur: Edwin Van Lommel, fiscaal accountant ITAA 11308681 – 02/03/2021)