1

Een overzicht van steunmaatregelen corona

Alle overheden doen hun uiterste best om onze ondernemingen te ondersteunen tijdens deze coronacrisis. Sommige maatregelen zijn tijdelijk, worden verlengd of aangepast, en we moeten eerlijk zijn, het overzicht is soms moeilijk te bewaren. Laat staan er ten gronde over communiceren aan iedere onderneming die hiervoor eventueel in aanmerking komt.

U verwijzen naar een overzicht van deze steunmaatregelen lijkt ons in deze dan ook gepast en geen overbodige luxe.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel, fiscaal accountant ITAA 11308681 – 03/05/2021)




Vergeet Uw vrijgestelde reserves niet te mobiliseren tegen gunsttarief!

Vele vennootschappen werken aan de jaarrekening 2020 en zullen deze eerstdaags goedkeuren.

Noteer dat voor Aj 2021 en 2022 vrijgestelde reserves, die hiervoor in aanmerking komen, kunnen belast worden aan het voordelige tarief van 15% en/of 10% indien hier investeringen tegenover staan.

Vrijgestelde reserves zijn winsten waarop de vennootschap in het verleden geen vennootschapsbelasting heeft betaald zoals bijvoorbeeld de investeringsreserve. Vroeg of laat worden deze vrijgestelde reserves alsnog onderworpen aan het normale tarief vennootschapsbelasting. Bijvoorbeeld bij een liquidatie van de vennootschap of als deze vrijgestelde reserves worden uitgekeerd als dividend.

Door een vervroegde mobilisatie van deze vrijgestelde reserves kan U inzake vennootschapsbelasting met andere worden een belastingvoordeel van maximaal 15% genieten.

Zeker zinvol indien de vennootschap op korte termijn zal geliquideerd worden of zal overgaan tot een uitkering van deze belastingvrije reserves als dividend. Zijn er niet onmiddellijk plannen in die richting of heeft de vennootschap onvoldoende middelen, dan kan zij overwegen om geen toepassing te maken van deze mogelijkheid en de uitgespaarde cash verder te laten renderen in de vennootschap.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel, fiscaal accountant ITAA 11308681 – 03/05/2021)




Verlaagd btw-tarief horeca van toepassing vanaf 08/05/2021 – 30/09/2021

Met de heropening van de terrassen en de horeca in het vooruitzicht besliste de ministerraad om een ontwerp van KB goed te keuren die het btw-tarief in de horeca tijdelijk verlaagt.

Vanaf 08/05/2021 tot en met 30/09/2021 zal het verlaagde tarief van 6% van toepassing zijn op alle restaurant- en cateringdiensten, alsook op de dranken welke ter plaatse worden gebruikt. Dit geldt ook voor de alcoholische dranken.

De restaurantuitbater en de horecaondernemer nemen dus best hun voorzorgen door een tijdige aanpassing te doen in het kassaregister. Zodoende kan de Bourgondiër eerstdaags op het terras een  afrekening ontvangen met een correcte toepassing van de btw.

Wij verwachten dat het KB eerstdaags wordt goedgekeurd en zal worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel, fiscaal accountant ITAA 11308681 – 03/05/2021)




Vlaams Beschermingsmechanisme verlengd in mei en juni 2021

De Vlaamse regering besliste om het Vlaams Beschermingsmechanisme te verlengen voor de maanden mei en juni 2021.

Wij kunnen deze maatregel alleen maar toejuichen in de wetenschap dat deze de getroffen ondernemingen meer kansen op herstel biedt.

Meer info vindt u in deze link.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel, fiscaal accountant ITAA 11308681 – 03/05/2021)




Nog snel een nieuwe wagen kopen voor 01/09/2021?

De huidige regering heeft verregaande plannen om nogmaals te sleutelen aan de autofiscaliteit. Indien hierover overeenstemming kan worden bekomen zullen nieuwe wagens met CO2-uitstoot vanaf 01/01/2026 fiscaal niet meer aftrekbaar zijn.

Enkel elektrische wagens aangeschaft vanaf 01/01/2026 zullen nog 100% fiscaal aftrekbaar zijn.

De kritische vraag die wij ons hierbij kunnen stellen, is of ons netwerk in België klaar zal zijn voor een elektrisch bedrijfswagenpark en dat er tegen die tijd voldoende publieke laadpalen zullen zijn? En wat als het bedrijfswagenpark zo goed als volledig elektrisch is? De fiscale aftrek terug beperken of het elektriciteitsverbruik belasten ten goede van de begroting en de schatkist?

Indien de nieuwe wagens met CO2-uitstoot vanaf 01/01/2026 bovendien geen fiscale aftrek meer genieten, dan staat het in de sterren geschreven dat dit het kostenplaatje voor het wagenpark bij onze ondernemingen aanzienlijk zal verhogen!

Vanaf 01/09/2021 is het ook de bedoeling van onze regering dat er fiscaal niet langer kan gesteund worden op de NEDC-norm inzake CO2. Dit betekent dat vanaf dat ogenblik de WLTP-norm van toepassing zal zijn om de fiscale aftrekbaarheid van de wagen te bepalen en als berekeningsbasis zal dienen voor de voordelen alle aard.

Een wagen aankopen vóór 01/09/2021 kan dus al snel enkele honderden tot duizenden euro’s fiscaal voordeel opleveren!!

 

(Auteur: Edwin Van Lommel, fiscaal accountant ITAA 11308681 – 03/05/2021)