1

Een OSS-aangifte voor verkopen op afstand!

Abeka kan u bevestigen dat vanaf 01/07/2021 btw-plichtigen voor hun verkopen op afstand niet langer genoodzaakt zijn om zich te registreren in andere EU-lidstaten voor btw-doeleinden. De oude drempels voor de verkopen op afstand per lidstaat zullen niet meer van toepassing zijn.

Voor deze verkopen van goederen op afstand, met vervoer rechtstreeks of onrechtstreeks door de verkoper van deze goederen aan een andere lidstaat, aan buitenlandse niet btw-plichtige klanten, is de btw verschuldigd daar waar de afnemer gevestigd is.

Vanaf 01/07/2021 zal de verkoper de verschuldigde btw in die lidstaten kunnen afdragen door middel van een OSS-aangifte. OSS staat voor One Stop Shop en de registratiemodule is beschikbaar.

De OSS-aangifte zal moeten ingediend worden vóór het einde van de maand volgend op de aangifteperiode.

De regeling voor de verkopen op afstand is niet van toepassing op nieuwe vervoersmiddelen, accijnsgoederen en goederen onderworpen aan de margeregeling.

Belgische btw-plichtigen, die in geen enkele andere lidstaat gevestigd zijn en die niet meer dan 10.000 euro verkopen op afstand realiseren, zijn niet gehouden tot deze OSS regeling en kunnen voor de verkopen op afstand Belgische btw aanrekenen.

Meer informatie met betrekking tot deze nieuwe regeling vindt u in deze link.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 01/06/2021)




Mijn zoon of dochter toch nog fiscaal ten laste voor inkomstenjaar 2020?

Om uw zoon of dochter fiscaal ten laste te nemen, moet voldaan zijn aan de volgende voorwaarden:

  • deel uitmaken van het gezin op 1 januari van het aanslagjaar
  • de nettobestaansmiddelen mogen de grenzen niet overschrijden
  • hij/zij mag geen bezoldigingen ontvangen die de ouders inbrengen als beroepskost

Met betrekking tot de nettobestaansmiddelen voor Aj 2021 dienen wij u toch te wijzen op een belangrijke uitzondering ten gevolge corona. Om de nettobestaansmiddelen te bepalen voor inkomstenjaar 2020 dient er namelijk geen rekening te worden gehouden met de volgende inkomsten uit studentenarbeid:

  • bezoldigingen studentenarbeid 2e kwartaal 2020
  • bezoldigingen studentenarbeid 4e kwartaal 2020 in de zorgsector of het onderwijs

Op het eerste zicht zou u kunnen concluderen dat de nettobestaansmiddelen op jaarbasis worden overschreden, maar rekening houdende met voorgaande is het best mogelijk dat uw zoon of dochter toch nog fiscaal ten laste is voor Aj 2021.

Voor meer informatie met betrekking tot kinderen ten laste en de nettobestaansmiddelen verwijzen wij naar de website van Financiën waar spijtig genoeg het bovenstaande niet wordt verduidelijkt.

Het spreekt voor zich dat een foutieve conclusie of beoordeling een zware fiscale impact heeft!  Alleen al omwille van dit gegeven voelde Abeka zich genoodzaakt om u gepast te informeren.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 01/06/2021)




Vergeet uw vrijgestelde roerende voorheffing op dividenden ontvangen in 2020 niet terug te vorderen!

Bij de ontvangst van dividenden wordt er in de praktijk roerende voorheffing ingehouden. Deze definitieve belasting op roerende inkomsten kan in de personenbelasting teruggevraagd worden tot een bedrag van maximaal 240 euro per persoon voor aanslagjaar 2021 – inkomstenjaar 2020, indien de dividenden aan de opgelegde voorwaarden voldoen.

Hiervoor dient u deze vrijgestelde roerende voorheffing wel aan te geven in de specifieke rubrieken, dewelke hiervoor in de aangifte personenbelasting werden voorzien, namelijk:

  • code 1437-18
  • code 2437-85

Noteer dat u hiervoor niet altijd attesten ontvangt die u wijzen op de mogelijkheden tot recuperatie of terugvordering van de ingehouden roerende voorheffing via de aangifte personenbelasting! Zodoende wordt uw bijzondere aandacht gevraagd bij de voorbereiding van uw aangifte personenbelasting.

In het geval iedere echtgenoot dividenden heeft ontvangen van 800 euro bruto en hierop het maximum van 30% roerende voorheffing werd ingehouden, impliceert dit dat de volledige ingehouden roerende voorheffing wordt gerecupereerd via de personenbelasting. Toch een aardig bedrag van 480 euro dat best niet vergeten wordt!

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 01/06/2021)




Een vereenvoudigd voorstel van aangifte ontvangen? Grondig nazicht is geen overbodige luxe en bij fouten tijdig reageren is een must!

Vele belastingplichtigen hebben, zonder het te beseffen, van de fiscus reeds een vereenvoudigd voorstel van aangifte (VVA) ontvangen. Het is namelijk zo dat, als u in het verleden Tax-On-Web gebruikte of eBox activeerde, u dit VVA niet op papier zal ontvangen.

Uit de praktijk leren wij dat een grondig nazicht van deze voorstellen geen overbodige luxe is. Wij stellen immers vast dat het voorstel honderden euro’s kan afwijken van de uiteindelijke belastingschuld of dat de belastingtegoeden niet correct worden voorgesteld.

Dit is nu eenmaal een spijtig gevolg van het gegeven dat het systeem nog niet feilloos is en dit vraagt bijzondere aandacht van de belastingplichtige.

Stelt u een fout vast in het vereenvoudigde voorstel, dan kan u op papier reageren tot en met 30/06/2021 of online de correcties aanbrengen via MyMinfin (Tax-On-Web) tot 15/07/2021.

Deze antwoordtermijn geldt ook voor de beroepsbeoefenaar of de gevolmachtigde en dit in tegenstelling tot de verlengde termijn voor het indienen van de aangiften personenbelasting Aj 2021.

Abeka zal in ieder geval voor alle relaties waarvoor het een mandaat heeft de vereenvoudigde voorstellen ten gronde controleren en u tijdig informeren.

In het geval u gehouden bent tot het indienen van een aangifte personenbelasting zal u de volgende termijnen moeten respecteren:

  • papieren aangifte: ten laatste op 30/06/2021
  • via TOW: ten laatste op 15/07/2021
  • via een mandataris: ten laatste op 21/10/2021

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 01/06/2021)




Hoe negatieve rente op de cash van uw onderneming vermijden?

Meer en meer ondernemers met belangrijke tegoeden (+ 250.000 €) op rekening van hun zaak vragen Abeka om advies ingevolge de boodschap die zij van hun bankier ontvangen, namelijk dat in de toekomst een negatieve rente (veelal 0,50 %) zal worden aangerekend.

Voor we mogelijke alternatieven bekijken moet u zich de vraag stellen welke gelden beschikbaar moeten blijven om uw activiteit optimaal te kunnen blijven voeren.

Voor het overblijvend bedrag bieden bankiers volgende oplossingen:

  • Verschillende banken werken voor bedrijven met beheermandaten die volgens het profiel van de onderneming in overleg met de bestuurders worden opgesteld. Belfius bijvoorbeeld biedt een mandaat voor bedragen vanaf 250.000 euro, waarbij een keuze kan gemaakt worden uit zes beleggingsstrategieën naargelang het risicoprofiel. Belfius biedt ook een beheermandaat met een beperking van koersdalingen, onder de naam Belfius Business Portfolio Advanced.
  • De DBI-bevek is een 2de mogelijke oplossing die elke bank in ons land aanbiedt. Dit is een beleggingsfonds dat uitsluitend in aandelen belegt en is fiscaal voordelig voor vennootschappen. Op de dividenden die deze DBI-fondsen uitkeren, dient door uw onderneming geen vennootschapsbelasting betaald te worden en de meerwaarde wordt ook niet belast. Addertje onder het gras …, de minderwaarden zijn fiscaal niet aftrekbaar. DBI-fondsen zijn bij wet verplicht alleen in aandelen te beleggen van bedrijven die al een normaal belastingregime hebben ondergaan en dienen minstens 90 procent van hun inkomsten uit te keren als dividend. Belangrijk is om u goed te informeren over de keuze van uw DBI-bevek, de spreiding van de portefeuille gaat van nationaal tot wereldwijd. Voor dergelijke aandelenbelegging is een beleggingshorizon van 5 tot 8 jaar aanbevolen.
  • Met een tak26-product kiest u voor een formule met een beperkt gegarandeerd rendement en een winstdeelname. Het gaat om kapitalisatiecontracten met veelal een looptijd van 8 jaar of meer die geen tussentijdse rente uitkeren, maar het kapitaal en de opgebouwde rente op eindvervaldag uitkeren. Het rendement ligt doorgaans wel iets boven de inflatie. In 2020 leverden de tak26-producten bij BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld een globaal bruto rendement op van 1,70 %. Gedeeltelijke vervroegde opnames zijn in sommige contracten mogelijk. Tak26 valt onder de verzekeringswetgeving maar de onderschrijvende onderneming moet geen premietaks betalen.
  • Ondernemingen die voldoende winst maken en bereid zijn om meer risico te nemen, kunnen al dan niet via hun bankier in een Taxshelter-fonds investeren om onze Belgische filmindustrie en podiumkunsten te ondersteunen en via deze weg een interessante fiscale vrijstelling en dito rendement te bekomen. Deze investering is niet vrij van risico’s en u riskeert dus kapitaalverlies.

Voorgaande opsomming leert ons dat u een negatieve rente kan vermijden door de overtollige cash binnen uw bedrijf op een andere wijze te beleggen. Een andere optie is uiteraard om deze overtollige liquiditeiten uit te keren of met uw vennootschap te herinvesteren . Uw Abeka-adviseur onderzoekt graag met u de verschillende pistes om samen met u tot de juiste keuze en de beste beslissing te komen voor uw zaak.


(Auteur: Bruno Van De Poel, Kredietexpert en KMO-adviseur – 01/06/2021)