1

Verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers voor alle woningen vanaf 1 april 2022

Naast de maatregelen die de overheid onlangs nam tegen de stijgende energieprijzen, is er nog een belangrijke wijziging doorgevoerd. Zo daalt vanaf 1 april 2022 het btw-tarief voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers van 21% naar 6% voor alle woningen.

Met deze maatregel wil de federale regering gezinnen en alleenstaanden financieel helpen om hun woning energiezuinig te maken en hen te stimuleren over te stappen op hernieuwbare energiebronnen.

De btw-verlagingen voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers gelden vanaf 1 april 2022 tem 31 december 2023 voor woningen jonger dan 10 jaar, met inbegrip van nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak. Voor woningen ouder dan 10 jaar bestaat al langer een verlaagd btw-tarief.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/04/2022)




Vanaf 1 juli 2022 bent u verplicht om elektronisch betalen toe te staan!

In het kader van fraudebestrijding en digitalisering werd beslist dat elke onderneming het mogelijk moet maken voor hun consumenten om elektronisch te betalen. Concreet zal u als ondernemer dan ook vanaf 1 juli 2022 minstens één elektronische betalingswijze moeten aanbieden. Met deze maatregel wil men bepaalde sectoren minder fraudegevoelig maken, zoals de invoering van de witte kassa in de horeca zes jaar geleden.

De verplichting geldt niet alleen voor ondernemingen, maar ook voor vrije beroepers en alle personen en verenigingen die een economische activiteit uitvoeren, gericht op particuliere klanten.

Uiteraard blijven cash betalingen toegelaten en belangrijk hierbij te melden is dat u als handelaar/ondernemer zelf kan kiezen welk elektronisch betaalmiddel u wil aanbieden aan uw klanten.

U mag aan de klant, die elektronisch wil betalen, geen extra vergoeding of transactiekost aanrekenen. Tevens mag u vanaf 1 juli ook niet meer weigeren dat men elektronisch betaalt onder een bepaald bedrag. Wel mag u, als u meerdere elektronische betaalmiddelen aanbiedt, bepalen bij welke het niet toegelaten is onder een bepaald bedrag te betalen.

Kies dan ook een goed systeem en hou hierbij rekening met de mogelijke transactiekosten die u ten laste kunnen gelegd worden.

Meer informatie vindt u op de website van de FOD Economie.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/04/2022)




U kan uw aangifte in de personenbelasting inkomstenjaar 2021 indienen!

Als goede burger staat u wellicht reeds te springen om uw aangifte in de personenbelasting in te dienen voor het inkomstenjaar 2021.

Wel, dit werd u door de fiscus mogelijk gemaakt en u kan dan ook vanaf 27 april overgaan tot de indiening ervan. Naar jaarlijkse gewoonte werden er enkele deadlines vooropgesteld:

  • Papieren aangifte:                    30/06/2022
  • Tax On Web burger:                 15/07/2022
  • Tax On Web mandataris:         30/09/2022

Noteer hierbij alvast dat de mandatarissen minder tijd krijgen dan de vorige jaren om uw aangifteplicht te vervullen. Het is dan ook aangewezen om deze mandataris tijdig de noodzakelijke bescheiden en stukken aan te leveren.

Noteer dat u als goede Belg ook gehouden wordt om aangifte te doen van uw buitenlandse inkomsten!

Indien u de aangifte via Tax On Web wenst in te vullen, dan kan u dit doen via deze link.

Veel succes alvast en wij kunnen alleen maar hopen dat het platform het weer niet gaat begeven onder de druk van de talrijke indieners.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/04/2022)




Dan toch geen btw-verlaging voor fietsen en e-bikes!

In onze vorige nieuwsbrief wezen wij op de ‘elektrische fiets’ als fiscaal interessant alternatief voor de bedrijfswagen. Wij kondigden toen aan dat de Europese Unie een btw-verlaging van 21% naar 6% goedkeurde en dat vermoedelijk deze verlaging ook eerstdaags van kracht zou worden in België.

Helaas dienen wij u te melden dat de btw op fietsen en e-bikes dan toch niet verlaagd wordt naar 6%. Dit besluit werd op 6 april 2022 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

In plaats van een btw-verlaging heeft de regering beslist om het gereserveerde budget van 80 miljoen euro te gebruiken om het fietsen te promoten. Concreet stelt de regering voor om de fietsvergoedingen voor woon-werkverkeer volgend jaar te indexeren en deze fietsvergoeding mogelijk zelfs te verplichten. Op heden heeft de werkgever nog de vrije keuze om al dan niet een fietsvergoeding te geven aan zijn werknemers.

Een spijtige zaak voor onze sportieve ondernemers en werknemers die ook op de toekomstige aankoop van hun fietsen 21% btw zullen moeten dragen.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/04/2022)