1

Verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers voor alle woningen vanaf 1 april 2022

Naast de maatregelen die de overheid onlangs nam tegen de stijgende energieprijzen, is er nog een belangrijke wijziging doorgevoerd. Zo daalt vanaf 1 april 2022 het btw-tarief voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers van 21% naar 6% voor alle woningen.

Met deze maatregel wil de federale regering gezinnen en alleenstaanden financieel helpen om hun woning energiezuinig te maken en hen te stimuleren over te stappen op hernieuwbare energiebronnen.

De btw-verlagingen voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers gelden vanaf 1 april 2022 tem 31 december 2023 voor woningen jonger dan 10 jaar, met inbegrip van nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak. Voor woningen ouder dan 10 jaar bestaat al langer een verlaagd btw-tarief.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/04/2022)




Vanaf 1 juli 2022 bent u verplicht om elektronisch betalen toe te staan!

In het kader van fraudebestrijding en digitalisering werd beslist dat elke onderneming het mogelijk moet maken voor hun consumenten om elektronisch te betalen. Concreet zal u als ondernemer dan ook vanaf 1 juli 2022 minstens één elektronische betalingswijze moeten aanbieden. Met deze maatregel wil men bepaalde sectoren minder fraudegevoelig maken, zoals de invoering van de witte kassa in de horeca zes jaar geleden.

De verplichting geldt niet alleen voor ondernemingen, maar ook voor vrije beroepers en alle personen en verenigingen die een economische activiteit uitvoeren, gericht op particuliere klanten.

Uiteraard blijven cash betalingen toegelaten en belangrijk hierbij te melden is dat u als handelaar/ondernemer zelf kan kiezen welk elektronisch betaalmiddel u wil aanbieden aan uw klanten.

U mag aan de klant, die elektronisch wil betalen, geen extra vergoeding of transactiekost aanrekenen. Tevens mag u vanaf 1 juli ook niet meer weigeren dat men elektronisch betaalt onder een bepaald bedrag. Wel mag u, als u meerdere elektronische betaalmiddelen aanbiedt, bepalen bij welke het niet toegelaten is onder een bepaald bedrag te betalen.

Kies dan ook een goed systeem en hou hierbij rekening met de mogelijke transactiekosten die u ten laste kunnen gelegd worden.

Meer informatie vindt u op de website van de FOD Economie.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/04/2022)




U kan uw aangifte in de personenbelasting inkomstenjaar 2021 indienen!

Als goede burger staat u wellicht reeds te springen om uw aangifte in de personenbelasting in te dienen voor het inkomstenjaar 2021.

Wel, dit werd u door de fiscus mogelijk gemaakt en u kan dan ook vanaf 27 april overgaan tot de indiening ervan. Naar jaarlijkse gewoonte werden er enkele deadlines vooropgesteld:

  • Papieren aangifte:                    30/06/2022
  • Tax On Web burger:                 15/07/2022
  • Tax On Web mandataris:         30/09/2022

Noteer hierbij alvast dat de mandatarissen minder tijd krijgen dan de vorige jaren om uw aangifteplicht te vervullen. Het is dan ook aangewezen om deze mandataris tijdig de noodzakelijke bescheiden en stukken aan te leveren.

Noteer dat u als goede Belg ook gehouden wordt om aangifte te doen van uw buitenlandse inkomsten!

Indien u de aangifte via Tax On Web wenst in te vullen, dan kan u dit doen via deze link.

Veel succes alvast en wij kunnen alleen maar hopen dat het platform het weer niet gaat begeven onder de druk van de talrijke indieners.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/04/2022)




Dan toch geen btw-verlaging voor fietsen en e-bikes!

In onze vorige nieuwsbrief wezen wij op de ‘elektrische fiets’ als fiscaal interessant alternatief voor de bedrijfswagen. Wij kondigden toen aan dat de Europese Unie een btw-verlaging van 21% naar 6% goedkeurde en dat vermoedelijk deze verlaging ook eerstdaags van kracht zou worden in België.

Helaas dienen wij u te melden dat de btw op fietsen en e-bikes dan toch niet verlaagd wordt naar 6%. Dit besluit werd op 6 april 2022 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

In plaats van een btw-verlaging heeft de regering beslist om het gereserveerde budget van 80 miljoen euro te gebruiken om het fietsen te promoten. Concreet stelt de regering voor om de fietsvergoedingen voor woon-werkverkeer volgend jaar te indexeren en deze fietsvergoeding mogelijk zelfs te verplichten. Op heden heeft de werkgever nog de vrije keuze om al dan niet een fietsvergoeding te geven aan zijn werknemers.

Een spijtige zaak voor onze sportieve ondernemers en werknemers die ook op de toekomstige aankoop van hun fietsen 21% btw zullen moeten dragen.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/04/2022)




Een aanpassing vragen van de voorlopige sociale bijdragen 2022?

U heeft er als zelfstandige baat bij om uw sociale bijdragen correct in te schatten en tijdig te betalen.

Een correcte inschatting van deze voorlopige sociale bijdragen zal zware toekomstige afrekeningen vermijden en bovendien zijn de betaalde sociale bijdragen fiscaal aftrekbaar in de personenbelasting in het jaar van betaling.

Vanaf 1 januari 2022 worden de vaste drempels voor de aanvraag van een vermindering voorlopige sociale bijdragen afgeschaft. Zodoende kunnen de voorlopige sociale bijdragen correcter worden aangepast, rekening houdende met het verwachte inkomen uit uw zelfstandige activiteit.

Om een vermindering aan te vragen van uw voorlopige sociale bijdragen, moet u een gemotiveerd verzoek indienen bij uw sociaal verzekeringsfonds. U moet objectief kunnen aantonen waarom u verwacht dat uw inkomsten minder zullen zijn dan uw inkomsten van drie jaar geleden. Hou er ook rekening mee dat u steeds de minimumbijdrage zal moeten betalen.

Wanneer de gevraagde vermindering van de voorlopige sociale bijdragen onterecht is gebleken, zal u rekening moeten houden met een verhoging van de sociale bijdragen.

Meer informatie met betrekking tot het stelsel van de sociale bijdragen vindt u hier.

Acht u een aanpassing van de voorlopige sociale bijdragen 2022 noodzakelijk, dan staan onze medewerkers klaar om u hierin bij te staan.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 31/03/2022)




Een (elektrische) bedrijfsfiets kopen?

De (elektrische) fiets is een interessant alternatief voor de bedrijfswagen en biedt bovendien heel wat voordelen. In dit artikel lichten wij de fiscaliteit toe.

De (elektrische) fiets en kosten zijn namelijk voor 100% fiscaal aftrekbaar.

Een fiets ter beschikking gesteld door een vennootschap mag verder ook privé gebruikt worden zonder dat er sprake is van een belastbaar voordeel alle aard in hoofde van de gebruiker, en dit op voorwaarde dat de fiets effectief gebruikt wordt voor woon-werkverkeer en dit uiteraard ook bewezen kan worden.

Woon-werkverplaatsingen zijn fiscaal niet aftrekbaar voor een zelfstandige in een eenmanszaak.

De aankoop van een (elektrische) fiets kan niet meteen in kosten genomen worden. Een fiets dient te worden afgeschreven over de werkelijke ingeschatte gebruiksduur.

Ook de btw die op de aankoop van de fiets en bijhorende kosten wordt aangerekend, is voor 100% te recupereren. In het geval van privé gebruik zal er wel een deel van de recupereerbare btw herzien moeten worden.

De Europese Unie keurde heel recent een btw-verlaging van 21% naar 6% goed.  Vermoedelijk wordt deze verlaging eerstdaags van kracht in België en zal er in de toekomst mogelijk maar 6% btw betaald moeten worden op de aankoop van een fiets.

Wenst u meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 31/03/2022)




Een extra pensioen opbouwen als zelfstandige?

Het wettelijk pensioen van een zelfstandige wordt berekend op basis van het beroepsinkomen en de loopbaanjaren. Daarnaast berekent men ook het minimumpensioen op basis van het aantal jaren dat de zelfstandige heeft gewerkt. Het minimumpensioen voor een zelfstandige met een volledige loopbaan bedraagt heden:

  • 679,96 euro per jaar als alleenstaande of 1.473,33 euro per maand
  • 092,98 euro per jaar als gezinspensioen of 1.841,08 euro per maand

Een volledige pensioenloopbaan telt minstens 45 jaren. De pensioenloopbaan is het totaal van de gewerkte periodes en de gelijkgestelde periodes.

Een inschatting van Uw verwachte pensioen en de pensioendatum kan geconsulteerd worden via Mypension.

Indien u verwacht dat uw wettelijk pensioen onvoldoende zal zijn om in de dagelijkse behoeften te voorzien, dan zal het noodzakelijk zijn om dit pensioen aan te vullen met andere inkomsten of kan u nadenken over de opbouw van een extralegaal of aanvullend pensioen. Wij lijsten enkele van de mogelijkheden op:

 

  • Pensioenopbouw via uw vennootschap:

De premies die uw vennootschap betaalt voor de opbouw van een individuele pensioentoezegging (IPT) zijn fiscaal aftrekbaar binnen de zgn. 80%-grens. Dit aanvullend pensioen wordt pas uitbetaald op de dag dat u met (vervroegd) pensioen gaat.

 

  • Pensioenopbouw via uw eenmanszaak:

Bent u actief binnen een eenmanszaak, dan kan u tevens een aanvullend pensioen opbouwen via een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ).  De bijdragen die u stort in uw POZ leveren een belastingvoordeel van 30% op, voor zover de 80%-regel gerespecteerd wordt.

 

  • Pensioenopbouw privé:

    • klassieke ‘pensioensparen’: de maximale premie die u jaarlijks fiscaal in mindering kunt brengen, is beperkt tot 990 euro. Het belastingvoordeel is 30%.
    • Lange termijnsparen: het aftrekbaar bedrag is afhankelijk van uw inkomen, met een maximum van 2.350 euro. Ook hier bedraagt het belastingvoordeel 30%.
    • VAPZ: de fiscaal aftrekbare VAPZ-premie bedraagt maximaal 8,17% van uw geïndexeerd netto belastbaar beroepsinkomen van drie jaar terug, met een absoluut maximum van 3.447,62 euro. U kunt een belastingbesparing realiseren en uw sociale bijdragen verlagen doordat uw VAPZ een aftrekbare kost is. Zo kunt u tot 63% van uw premie recupereren!

 

Wenst u meer informatie omtrent deze mogelijkheden dan kan u contact opnemen met uw dossierbeheerder.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 31/03/2022)




Vermijd belastingverhogingen door tijdig uw voorafbetalingen 2022 te organiseren!

Om belastingverhogingen te vermijden, is het noodzakelijk om tijdig voorafbetalingen uit te voeren op uw uiteindelijke belasting. Deze voorafbetalingen zijn niet verplicht maar in het geval u nalaat om deze te organiseren, zal dit aanleiding geven tot niet aftrekbare belastingverhogingen!

Indien uw vennootschap geen voorafbetalingen doet, dan zal de fiscus u een belastingvermeerdering van 6,75% aanrekenen. Bent u zelfstandige (eenmanszaak), dan bedraagt de belastingvermeerdering in de personenbelasting 2,25%.

Er zijn 4 tijdstippen waarop u voorafbetalingen 2022 kan doen:

  • vóór 11 april 2022
  • vóór 11 juli 2022
  • vóór 10 oktober 2022
  • vóór 20 december 2022

Vennootschappen met een boekjaar te paard dienen andere data te respecteren, dewelke zijn afgestemd op de afsluitdatum van het boekjaar.

De betaalde voorschotten geven aanleiding tot een vermindering van de belastingverhoging. Hoe sneller de voorafbetaling, hoe groter de vermindering van de belastingverhoging.

Kleine jonge vennootschappen en starters zijn de eerste 3 boekjaren niet gehouden tot voorafbetalingen indien aan alle voorwaarden wordt voldaan.


Voorafbetaling vennootschappen
:

  • betaal op rekening: BE61 6792 0022 9117 (BIC: PCHQBEBB) van het Inningscentrum – Dienst Voorafbetalingen
  • de gestructureerde mededeling die u moet gebruiken, kunt u aan de hand van het ondernemingsnummer berekenen via deze link.

Meer info vindt u hier.

 

Voorafbetaling personenbelasting:

  • betaal op rekening: BE61 6792 0022 9117 (BIC: PCHQBEBB) van Dienst Voorafbetalingen – Natuurlijke personen
  • met de gestructureerde mededeling die u vindt in Myminfin.

Meer info vindt u hier.

 

Maak dus zo spoedig mogelijk een prognose van de verschuldigde belastingen 2022, zorg voor een voorafbetaling en vermijd op deze manier de aanzienlijke en niet aftrekbare belastingverhogingen. Een eventuele financiering van de voorafbetalingen is voordeliger dan de belastingverhoging en bovendien zijn de intresten van een financiering wel fiscaal aftrekbaar.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 31/03/2022)