1

Verlengde btw-aangiftetermijnen zomermaanden 2022

Naar jaarlijkse gewoonte publiceerde de fiscus informatie omtrent de verlengde aangiftetermijnen inzake btw tijdens de zomermaanden.

Voor de maandaangifte juni 2022 en de kwartaalaangifte 2e kwartaal 2022 hebben de btw-plichtigen tijd tot 10 augustus 2022 om hun aangifteverplichting na te komen.

De maandaangifte van juli 2022 moet ten laatste worden ingediend op 9 september 2022.

 

Opgelet:

  • Wenst u een terugbetaling van uw btw-tegoeden, dan gelden deze termijnen niet!
  • Is er btw verschuldigd, dan dient deze te worden voldaan ten laatste op 20/07/2022 (btw juni 2022/btw 2Q 2022) en ten laatste op 22/08/2022 (btw juli 2022)

Tot op heden begrijpen wij nog steeds niet waarom er in de zomermaanden ook geen uitstel wordt verleend voor de betaling van de verschuldigde btw en waarom dit uitstel niet geldt als u een terugbetaling wenst van de btw-tegoeden.

Voor vele btw-plichtigen is het dan ook uitstel verlenen zonder uitstel te verlenen, want geen enkele btw-plichtige wenst immers btw te betalen op basis van ruwe inschattingen in de wetenschap dat tekorten onderworpen worden aan een verwijlintrest van 0,8% per maand! Ook btw-plichtigen die de terugbetaling van hun tegoeden niet in het gedrang willen brengen hebben in feite geen zomeruitstel!

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 30/06/2022)




Vooraf betalen is geld besparen!

11 juli 2022 is de eerstvolgende datum die u kan aanstippen in de agenda om een voorafbetaling te organiseren in de vennootschapsbelasting of personenbelasting.

Vennootschappen die gehouden zijn tot voorafbetalingen kunnen er immers de aanzienlijke belastingvermeerdering van 6,75% mee neutraliseren of reduceren. Meer info vindt u in deze link.

Ook zelfstandigen kunnen een belastingvermeerdering van 2,25% vermijden of reduceren. Meer info vindt u hier.

In de wetenschap dat deze belastingvermeerderingen fiscaal niet aftrekbaar zijn is een voorafbetaling een goede beslissing. Beschikt u over onvoldoende liquide middelen om deze voorafbetaling uit te voeren dan is uw financiële instelling ten allen tijde bereid om deze voorafbetaling te financieren. En dit in de wetenschap dat deze intresten, die aanzienlijk lager zijn dan de belastingvermeerdering, fiscaal wel aftrekbaar zijn.

Voor een persoonlijk advies in uw dossier kan u contact opnemen met uw dossierbeheerder.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 30/06/2022)




Zijn de opbrengsten uit cryptobeleggingen al dan niet belastbaar?

Cryptomunten en beleggingen zijn aan een opmars bezig en meer en meer mensen stellen zich de vraag of de gerealiseerde inkomsten nu al dan niet belastbaar zijn.

Op het bezit van cryptobeleggingen en betalingen met cryptomunten zijn uiteraard geen belastingen verschuldigd.

Als er winsten of meerwaarden worden gerealiseerd is de belastbaarheid van deze inkomsten een zuivere feitenkwestie.

De inkomsten zullen niet belastbaar zijn als er zogezegd wordt gehandeld als een goede huisvader. Dit impliceert of veronderstelt investeringen op lange termijn, zonder al te grote persoonlijke risico’s, en beleggingen die worden gefinancierd met eigen middelen.

Is het de bedoeling om regelmatig winsten en meerwaarden te realiseren op korte termijn dan zal de fiscus deze handelingen beschouwen als speculatieve handelingen en worden de winsten en meerwaarden belast als een divers inkomen aan het tarief van 33% + gemeentebelastingen.

Wordt u zeer actief in het handelen van cryptobeleggingen, in die mate zelfs dat het in principe uw voornaamste activiteit of een belangrijke nevenactiviteit betreft, dan zullen de inkomsten en meerwaarden beschouwd worden als een beroepsinkomen.

Beroepsinkomsten worden belast aan het progressieve tarief en de actualiteit leert ons dat deze progressieve tarieven niet mals zijn:

  • 0 – 13.870 euro                 25%
  • 13.870 – 24.480 euro       40%
  • 24.480 – 42.370 euro       45%
  • 42.370 – ………. euro         50%

Zijn Uw inkomsten uit deze beleggingen aanzienlijk en te beschouwen als een beroepsinkomen, moet u er rekening mee houden dat onze fiscus deze aanzienlijk zal afromen ten voordele van de Belgische schatkist.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 30/06/2022)




6% btw aanrekenen als u de gemeubelde vakantiewoning verhuurt?

Vanaf 1 juli 2022 is verhuur van gemeubelde logies voor korte termijn onderworpen aan 6% btw wanneer deze verhuur samengaat met een specifiek aantal bijkomende diensten.

Verhuurt u tijdens de zomer een gemeubelde kamer, een gemeubeld appartement of een gemeubelde vakantiewoning voor een termijn van minder dan drie maanden en verstrekt u hierbij minstens één van onderstaande diensten, dan zal u vanaf 1 juli 2022 verplicht 6% btw moeten aanrekenen:

  • instaan voor het fysieke onthaal van de gasten;
  • dagelijks verschaffen van ontbijt;
  • terbeschikkingstelling van huishoudlinnen en, bij een verblijf van langer dan één week, minstens één keer per week verversen.

Verhuurt u dus voor deze korte duur en biedt u minstens één van voormelde diensten aan, dan valt u onder de nieuwe btw-regeling en dan zal u tegen 1 juli 2022 een btw-nummer moeten aanvragen en wordt u gehouden om btw-aangiften in te dienen.

De aanvang van uw btw-activiteit zal u binnen de wettelijke termijnen moeten melden door middel van het formulier 604A via Myminfin.

Aangezien de verhuur van gemeubelde logies niet in aanmerking komt voor de vrijstellingsregeling kleine ondernemingen inzake btw, wordt u als verhuurder ook gehouden om kwartaalaangiften inzake btw in te dienen.

De nieuwe regels treden in werking op 1 juli 2022 en het nieuwe btw-regime is enkel van toepassing op verblijven die geboekt worden vanaf 1 juli 2022.

FOD financiën publiceerde tevens de volgende toelichting.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 30/06/2022)