1

Een belastbaar voordeel alle aard voor zonnepanelen en/of laadpalen?

De huidige energiecrisis in combinatie met de fiscale voordelen en de gewijzigde autofiscaliteit zet meerdere vennootschappen aan om te investeren in zonnepanelen en/of laadpalen.

De fiscale voordelen van een investering in laadpalen werd reeds eerder toegelicht in één van onze voorgaande nieuwsbrieven maar wordt verder in detail toegelicht op de website van VLAIO.

De vraag is uiteraard of deze investeringen door de vennootschap aanleiding geven tot een belastbaar voordeel alle aard bij de werknemers of bestuurders van de vennootschap?

Indien de vennootschap zonnepanelen, al dan niet met batterij, plaatst op het dak van de private woning van de werknemer of bestuurder en hiervan de eigendomsrechten overdraagt, dan ontstaat er een belastbaar voordeel in hoofde van de begunstigde. Dit voordeel alle aard moet bepaald worden op basis van een voor particuliere klanten marktconforme aankoopprijs voor eenzelfde installatie.

Wordt het eigendomsrecht niet overgedragen, dan ontstaat bij de begunstigde een voordeel alle aard voor de terbeschikkingstelling van de installatie. Ook hier moet het voordeel alle aard worden vastgesteld op basis van de werkelijke waarde. Deze werkelijke waarde stemt overeen met de gangbare leaseprijs op jaarbasis voor een gelijkaardige particuliere installatie. Het betreft dus een jaarlijks weerkerend voordeel alle aard.

De opbrengsten van deze installatie in zonnepanelen geven geen aanleiding tot het belasten van een aanvullend voordeel alle aard. Dit werd bevestigd door onze Minister van Financiën naar aanleiding van een parlementaire vraag.

Investeert de vennootschap in laadpalen en worden deze ter beschikking gesteld van de werknemers of bestuurders, dan is er goed nieuws. Het voordeel alle aard hiervan, alsook het gebruik, wordt immers geacht inbegrepen te zijn in het voordeel alle aard van de elektrische wagen. Heeft de werknemer of bestuurder echter geen elektrische wagen van de vennootschap ter beschikking en mag hij/zij een persoonlijk voertuig opladen, dan zal dit wel aanleiding geven tot een belastbaar voordeel alle aard in hoofde van de genieter!

Noteer dat de investering in deze laadpalen kan geschieden op de bedrijfsterreinen van de vennootschap, maar ook bij de woning van de werknemer/bestuurder. Op zich zal dit geen aanleiding geven tot een aanvullend belastbaar voordeel alle aard in de veronderstelling dat enkel de ter beschikking gestelde elektrische wagen van de vennootschap er wordt opgeladen.

Tot slot willen wij ook nog vermelden dat de voordelen alle aard voor de gratis terbeschikkingstelling van elektriciteit en verwarming werden aangepast vanaf 01/01/2022. Hiervoor verwijzen wij naar volgend artikel op onze website.

Indien de vennootschap de woning niet ter beschikking stelt, worden de voordelen alle aard elektriciteit en verwarming immers sinds begin 2022 belast op de werkelijke waarde van het genoten voordeel. Rekening houdende met de huidige energietarieven zal dit voor veel genieters van dit voordeel een aanzienlijke fiscale impact hebben inzake personenbelasting en sociale bijdragen!

Een investering in zonnepanelen kan zodoende aanleiding geven tot een aanvullend belastbaar voordeel alle aard bij de genieter maar kan anderzijds de voordelen alle aard voor de gratis terbeschikkingstelling van elektriciteit aanzienlijk reduceren. Mogelijk kan dit element ook meespelen in de beslissing van de vennootschap om toch over te gaan tot een investering?

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/11/2022)




Een laatste voorafbetaling organiseren vóór 20/12/2022?

Eenmanszaken en vennootschappen, waarvan het boekjaar eindigt op 31/12/2022, kunnen nog een laatste voorafbetaling in de personen- en respectievelijk vennootschapsbelasting organiseren vóór 20/12/2022.

Het belang van voorafbetalingen werd reeds in het verleden benadrukt en is essentieel om de belastingvermeerdering wegens onvoldoende voorafbetalingen te vermijden en/of te reduceren. In de personenbelasting bedraagt deze belastingvermeerdering 2,25 % en in de vennootschapsbelasting zelfs 6,75%.

Jonge zelfstandigen en kleine jonge vennootschappen zijn niet gehouden tot deze voorafbetalingen.

De volledige toedracht van deze voorafbetalingen wordt toegelicht op de website FOD Financiën:

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/11/2022)




Betalingsuitstel voor diverse belastingen, lasten en sociale bijdragen!

Rekening houdende met de energiecrisis werd er door de overheid betalingsuitstel gegeven op diverse domeinen.

Inzake personen- en vennootschapsbelasting voor AJ 2022 wordt de standaard betalingstermijn verlengd van 2 maanden naar 4 maanden. Meer info vindt u hier.

De bedrijfsvoorheffing voor het 4e kwartaal mag ook 2 maanden later betaald worden. Zie hier voor meer info.

De verschuldigde sociale bijdrage voor vennootschappen 2022, dewelke normaal verschuldigd is vóór 30 juni, is slechts betaalbaar tegen 30/12/2022. Dit verklaart tevens de laattijdige verzending van de afrekeningen dit jaar. Noteer alvast dat er geen verhoging is van deze sociale bijdrage 2022 in vergelijking met de voorgaande jaren.

Inzake de sociale bijdragen van de zelfstandigen voor het 4e kwartaal 2022 kan er ook uitstel gevraagd worden tot en met 15/12/2023. Ons inziens geen aanrader aangezien dit uitstel een onmiddellijke impact heeft op de verschuldigde personenbelasting over inkomstenjaar 2022 en de berekeningsbasis van de voorlopige sociale bijdragen 2025. Indien u toepassing wenst te maken van dit uitstel dient u er tevens rekening mee te houden dat de betaalde VAPZ-premies voor 2022 fiscaal niet aftrekbaar zijn. De betaalde VAPZ-premies zijn immers enkel fiscaal aftrekbaar op voorwaarde dat alle sociale bijdragen voldaan zijn! Meer info met betrekking tot dit uitstel voor de sociale bijdragen vindt u op de website van RSVZ.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/11/2022)




De autofiscaliteit en het belang van de aankoopdatum!

In onze eerdere nieuwsbrieven werd reeds verwezen naar de diverse wijzigingen inzake autofiscaliteit:

Om de toekomstige fiscale aftrek van uw nieuwe personenwagen te bepalen en vast te leggen, is de aanschafdatum belangrijk.

FOD Financiën verduidelijkte zeer recent dat bij de aankoop van een personenwagen de datum van de ondertekende bestelbon doorslaggevend is. Dit impliceert wel dat u dit voertuig zal moeten financieren door middel van een krediet.

Voor een leasing of huur van een personenwagen geldt immers de datum van de leasingovereenkomst of huurovereenkomst.

Wenst u nog een nieuwe personenwagen te verwerven vóór 01/07/2023 om u zo voor de toekomst te verzekeren van een fiscale aftrek via de gramformule, dan zal u dus moeten zorgen voor:

  • een ondertekende bestelbon vóór 01/07/2023
  • een ondertekende lease- of huurovereenkomst vóór 01/07/2023

Het weze duidelijk dat u de aankoop van een besteld voertuig vóór 01/07/2023 zal dienen te financieren door middel van een krediet als er uitgestelde levertermijnen zijn.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/11/2022)