1

Gemengde btw-plichtige? Vergeet uw voorafgaande kennisgeving inzake btw niet!

Niet alle btw-plichtigen zijn onderworpen aan de btw voor hun volledige activiteit. Naast hun btw-plichtige activiteit kunnen zij immers activiteiten hebben dewelke niet aan de btw zijn onderworpen, zoals bijvoorbeeld de onroerende verhuur.

Deze gemengde btw-plichtigen moeten vanaf 01/01/2023 een voorafgaande kennisgeving doen aan de btw-administratie indien zij hun btw-aftrek wensen te organiseren via de toepassing van het werkelijke gebruik in plaats van het algemene verhoudingsgetal.

Ook btw-plichtigen dewelke in 2022 reeds toepassing maakten van het werkelijke gebruik zijn gehouden om een kennisgeving te doen via het formulier E-604B of via een erkend ondernemingsloket. Deze kennisgeving zal moeten geschieden vóór 01/07/2023.

Het valt te verwachten dat zonder deze kennisgeving de btw-administratie bij een fiscale controle de aftrekbeperking zal willen bepalen via het algemeen verhoudingsgetal en dit zou uiteraard zeer nare gevolgen kunnen hebben voor uw vennootschap of eenmanszaak.

Meer informatie vindt u in deze link.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 19/12/2022)




Minder personenbelasting betalen voor Aj 2023?

Het jaareinde 2022 komt in zicht en het kalenderjaar 2022 is de basis voor uw afrekening personenbelasting Aj 2023. Noteer dat u voor het einde van het jaar 2022 nog diverse handelingen kan stellen om de afrekening personenbelasting te optimaliseren en/of te reduceren.

Hierbij denken wij vooral aan de volgende handelingen dewelke aanleiding geven tot belastingverminderingen en/of fiscale aftrek:

  • Optimaliseer uw verschuldigde sociale bijdragen 2022 en betaal de correcte sociale bijdragen voor inkomstenjaar 2022 vóór 25/12/2022. De betaalde sociale bijdragen 2022 kunnen immers integraal in mindering worden gebracht van het belastbare inkomen. De integrale betaling van de sociale bijdragen 2022 is immers ook de voorwaarde opdat uw betaalde VAPZ-bijdrage 2022 fiscaal aftrekbaar zal zijn.
  • Pensioensparen tot een bedrag van 990 euro levert u een belastingvoordeel op van 30% of 297 euro. Doet U meer dan 990 euro pensioensparen, maar beperkt tot de grens van 1.270 euro, dan moet u rekening houden met het gegeven dat het belastingvoordeel slechts 25% bedraagt.
  • Wordt de korf lange termijnsparen niet langer gevuld door hypothecaire leningen, dan heeft u de mogelijkheid om een aanvullend pensioen op te bouwen door middel van een fiscale levensverzekering. Het maximale bedrag is afhankelijk van uw beroepsinkomen (tot 2.350 euro) en de betaalde premies geven recht op een belastingvermindering van 30%.
  • De investering in een laadpaal bij de woning vóór 31/12/2022 zal u een persoonlijk belastingvoordeel opleveren van 45%. Het maximale belastingvoordeel voor 2022 bedraagt 1.750 euro per belastingplichtige en per laadstation. Het maximale belastingvoordeel stemt dus overeen met een investering van 3.888,89 euro. Meer info vindt u in deze link.
  • Giften van minstens 40 euro aan erkende instellingen geven recht op een belastingvermindering van 45%.
  • Koop nog aanvullende dienstencheques en geniet een belastingvermindering van 20%. Het maximale bedrag van de aankoop dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering bedraagt 1.566 euro. Meer info vindt u hier.
  • Sluit een rechtsbijstandsverzekering af die in aanmerking komt voor fiscale aftrek en geniet een maximale belastingvermindering van 124 euro. Meer info vindt u in deze link.
  • Investeer in een startende kleine onderneming of een klein groeibedrijf en geniet belastingverminderingen van 25 tot 45%. Meer info vindt u hier.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 19/12/2022)




De oprichting van uw vennootschap uitstellen tot 2023?

Na al de aangekondigde prijsverhogingen dewelke u reeds mocht ontvangen, valt er toch ook goed nieuws te rapen voor de mensen die een vennootschap wensen op te richten in 2023. Vanaf 01/01/2023 zullen immers de notariskosten voor een oprichtingsakte aanzienlijk dalen.

Ook particulieren, dewelke hun enige eigen woning aankopen, kunnen er baat bij hebben om de aankoopakte uit te stellen tot 02/01/2023. Dit gezien de aanzienlijke kortingen dewelke vanaf 01/01/2023 kunnen genoten worden.

Voor meer info verwijzen wij U naar notaris.be.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 19/12/2022)




Een belastbaar voordeel alle aard voor zonnepanelen en/of laadpalen?

De huidige energiecrisis in combinatie met de fiscale voordelen en de gewijzigde autofiscaliteit zet meerdere vennootschappen aan om te investeren in zonnepanelen en/of laadpalen.

De fiscale voordelen van een investering in laadpalen werd reeds eerder toegelicht in één van onze voorgaande nieuwsbrieven maar wordt verder in detail toegelicht op de website van VLAIO.

De vraag is uiteraard of deze investeringen door de vennootschap aanleiding geven tot een belastbaar voordeel alle aard bij de werknemers of bestuurders van de vennootschap?

Indien de vennootschap zonnepanelen, al dan niet met batterij, plaatst op het dak van de private woning van de werknemer of bestuurder en hiervan de eigendomsrechten overdraagt, dan ontstaat er een belastbaar voordeel in hoofde van de begunstigde. Dit voordeel alle aard moet bepaald worden op basis van een voor particuliere klanten marktconforme aankoopprijs voor eenzelfde installatie.

Wordt het eigendomsrecht niet overgedragen, dan ontstaat bij de begunstigde een voordeel alle aard voor de terbeschikkingstelling van de installatie. Ook hier moet het voordeel alle aard worden vastgesteld op basis van de werkelijke waarde. Deze werkelijke waarde stemt overeen met de gangbare leaseprijs op jaarbasis voor een gelijkaardige particuliere installatie. Het betreft dus een jaarlijks weerkerend voordeel alle aard.

De opbrengsten van deze installatie in zonnepanelen geven geen aanleiding tot het belasten van een aanvullend voordeel alle aard. Dit werd bevestigd door onze Minister van Financiën naar aanleiding van een parlementaire vraag.

Investeert de vennootschap in laadpalen en worden deze ter beschikking gesteld van de werknemers of bestuurders, dan is er goed nieuws. Het voordeel alle aard hiervan, alsook het gebruik, wordt immers geacht inbegrepen te zijn in het voordeel alle aard van de elektrische wagen. Heeft de werknemer of bestuurder echter geen elektrische wagen van de vennootschap ter beschikking en mag hij/zij een persoonlijk voertuig opladen, dan zal dit wel aanleiding geven tot een belastbaar voordeel alle aard in hoofde van de genieter!

Noteer dat de investering in deze laadpalen kan geschieden op de bedrijfsterreinen van de vennootschap, maar ook bij de woning van de werknemer/bestuurder. Op zich zal dit geen aanleiding geven tot een aanvullend belastbaar voordeel alle aard in de veronderstelling dat enkel de ter beschikking gestelde elektrische wagen van de vennootschap er wordt opgeladen.

Tot slot willen wij ook nog vermelden dat de voordelen alle aard voor de gratis terbeschikkingstelling van elektriciteit en verwarming werden aangepast vanaf 01/01/2022. Hiervoor verwijzen wij naar volgend artikel op onze website.

Indien de vennootschap de woning niet ter beschikking stelt, worden de voordelen alle aard elektriciteit en verwarming immers sinds begin 2022 belast op de werkelijke waarde van het genoten voordeel. Rekening houdende met de huidige energietarieven zal dit voor veel genieters van dit voordeel een aanzienlijke fiscale impact hebben inzake personenbelasting en sociale bijdragen!

Een investering in zonnepanelen kan zodoende aanleiding geven tot een aanvullend belastbaar voordeel alle aard bij de genieter maar kan anderzijds de voordelen alle aard voor de gratis terbeschikkingstelling van elektriciteit aanzienlijk reduceren. Mogelijk kan dit element ook meespelen in de beslissing van de vennootschap om toch over te gaan tot een investering?

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/11/2022)




Een laatste voorafbetaling organiseren vóór 20/12/2022?

Eenmanszaken en vennootschappen, waarvan het boekjaar eindigt op 31/12/2022, kunnen nog een laatste voorafbetaling in de personen- en respectievelijk vennootschapsbelasting organiseren vóór 20/12/2022.

Het belang van voorafbetalingen werd reeds in het verleden benadrukt en is essentieel om de belastingvermeerdering wegens onvoldoende voorafbetalingen te vermijden en/of te reduceren. In de personenbelasting bedraagt deze belastingvermeerdering 2,25 % en in de vennootschapsbelasting zelfs 6,75%.

Jonge zelfstandigen en kleine jonge vennootschappen zijn niet gehouden tot deze voorafbetalingen.

De volledige toedracht van deze voorafbetalingen wordt toegelicht op de website FOD Financiën:

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/11/2022)




Betalingsuitstel voor diverse belastingen, lasten en sociale bijdragen!

Rekening houdende met de energiecrisis werd er door de overheid betalingsuitstel gegeven op diverse domeinen.

Inzake personen- en vennootschapsbelasting voor AJ 2022 wordt de standaard betalingstermijn verlengd van 2 maanden naar 4 maanden. Meer info vindt u hier.

De bedrijfsvoorheffing voor het 4e kwartaal mag ook 2 maanden later betaald worden. Zie hier voor meer info.

De verschuldigde sociale bijdrage voor vennootschappen 2022, dewelke normaal verschuldigd is vóór 30 juni, is slechts betaalbaar tegen 30/12/2022. Dit verklaart tevens de laattijdige verzending van de afrekeningen dit jaar. Noteer alvast dat er geen verhoging is van deze sociale bijdrage 2022 in vergelijking met de voorgaande jaren.

Inzake de sociale bijdragen van de zelfstandigen voor het 4e kwartaal 2022 kan er ook uitstel gevraagd worden tot en met 15/12/2023. Ons inziens geen aanrader aangezien dit uitstel een onmiddellijke impact heeft op de verschuldigde personenbelasting over inkomstenjaar 2022 en de berekeningsbasis van de voorlopige sociale bijdragen 2025. Indien u toepassing wenst te maken van dit uitstel dient u er tevens rekening mee te houden dat de betaalde VAPZ-premies voor 2022 fiscaal niet aftrekbaar zijn. De betaalde VAPZ-premies zijn immers enkel fiscaal aftrekbaar op voorwaarde dat alle sociale bijdragen voldaan zijn! Meer info met betrekking tot dit uitstel voor de sociale bijdragen vindt u op de website van RSVZ.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/11/2022)




De autofiscaliteit en het belang van de aankoopdatum!

In onze eerdere nieuwsbrieven werd reeds verwezen naar de diverse wijzigingen inzake autofiscaliteit:

Om de toekomstige fiscale aftrek van uw nieuwe personenwagen te bepalen en vast te leggen, is de aanschafdatum belangrijk.

FOD Financiën verduidelijkte zeer recent dat bij de aankoop van een personenwagen de datum van de ondertekende bestelbon doorslaggevend is. Dit impliceert wel dat u dit voertuig zal moeten financieren door middel van een krediet.

Voor een leasing of huur van een personenwagen geldt immers de datum van de leasingovereenkomst of huurovereenkomst.

Wenst u nog een nieuwe personenwagen te verwerven vóór 01/07/2023 om u zo voor de toekomst te verzekeren van een fiscale aftrek via de gramformule, dan zal u dus moeten zorgen voor:

  • een ondertekende bestelbon vóór 01/07/2023
  • een ondertekende lease- of huurovereenkomst vóór 01/07/2023

Het weze duidelijk dat u de aankoop van een besteld voertuig vóór 01/07/2023 zal dienen te financieren door middel van een krediet als er uitgestelde levertermijnen zijn.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 29/11/2022)




Waar blijft de vennootschapsbijdrage 2022?

In een ver verleden werd er voor de begrotingsmaatregelen een éénmalige sociale bijdrage ingevoerd voor vennootschappen. Deze éénmalige bijdrage bleek al snel een jaarlijkse éénmalige bijdrage te zijn. Een verplichte bijdrage die spijtig genoeg geen rechten opbouwt voor de vennootschap of haar bedrijfsleiders.

Vele bedrijfsleiders zullen vastgesteld hebben dat zij voor 2022 nog geen afrekening ontvangen hebben. Mogen wij hieruit concluderen dat er een verhoging van deze jaarlijkse bijdrage op komst is?

In 2021 bedroeg de jaarlijkse sociale bijdrage 347,50 euro voor de kleine vennootschappen en 868,00 euro voor grote vennootschappen. De grootte van uw vennootschap wordt bepaald aan de hand van het balanstotaal van het voorlaatste afgesloten boekjaar.

Noteer dat startende vennootschappen, die voldoen aan de opgelegde voorwaarden, een vrijstelling van deze bijdrage kunnen vragen. Deze vrijstelling geldt ook voor niet actieve vennootschappen en voor vennootschappen die ontbonden zijn, in vereffening werden gesteld of in faling zijn.

Meer info omtrent deze jaarlijkse sociale bijdrage voor vennootschappen vindt u hier.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 27/10/2022)




Uw boeken nog langer bewaren?

Er werd op 3 oktober laatstleden een wetsontwerp houdende diverse fiscale en financiële bepalingen ingediend. Het ziet er naar uit dat een goedkeuring van dit wetsontwerp de fiscus meer armslag en tijd zal geven om haar onderzoeken van de belastingplichtige te organiseren.

Uit dit wetsontwerp kunnen we afleiden dat het de bedoeling is om 4 verschillende onderzoekstermijnen te implementeren:

  • Een gewone termijn van 3 jaar.
  • Een termijn van 4 jaar bij laattijdige aangifte of in het geval er geen aangifte wordt ingediend.
  • Een termijn van 6 jaar voor specifieke gevallen.
  • Een termijn van 10 jaar voor complexe aangiftes (juridische constructies, …).

In het geval van fiscale fraude is het de bedoeling om de onderzoekstermijn te verlengen van 7 jaar naar 10 jaar.

Wij kunnen alleen maar hopen dat de “specifieke” gevallen en de “complexe” aangiftes zeer duidelijk gedefinieerd zullen worden in de wet. In het andere geval zijn wij als beroepsbeoefenaar binnen afzienbare tijd aan het discussiëren met de fiscus over de toepassing van deze onderzoekstermijnen.

Indien het wetsontwerp wordt goedgekeurd zal u in ieder geval rekening moeten houden met het gegeven dat u de boeken 10 jaar zal moeten bewaren.

Lees ook dat het wetsontwerp voorziet in dwangsommen dewelke opgelegd kunnen worden aan de belastingplichtige indien deze het onderzoek van de fiscus hindert of belemmert.

Wij kunnen alleen maar concluderen dat de fiscus door de jaren heen steeds meer rechten bekomt en dat de rechten van de belastingplichtige inzake fiscale procedure verder beknot worden. Een zeer spijtige evolutie.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 27/10/2022)




Zijn de betaalde premies IPT-verzekering voor uw vennootschap nog wel fiscaal aftrekbaar?

Om te bepalen of de door de vennootschap betaalde premies IPT-verzekering fiscaal aftrekbaar zijn wordt beroep gedaan op de zogenaamde 80%-regel.

Ten gevolge aanpassingen in het wettelijke pensioen voor zelfstandigen paste de fiscus ook haar berekeningsmethode van deze 80%-regel aan en dit met terugwerkende kracht vanaf 01/01/2021.

De aangepaste berekeningsmethode heeft in ieder geval tot gevolg dat er minder premies kunnen gestort worden in de IPT-verzekering bij een ongewijzigde verloning van de bedrijfsleider.

Mogelijk betaalde uw vennootschap zelfs voor 2021 en 2022 teveel premies in de IPT-verzekering? In dat geval zullen deze premies fiscaal niet aftrekbaar zijn of u moet de betaalde premies op basis van de fiscale tolerantie boekhoudkundig en fiscaal overdragen naar de volgende boekjaren.

Het is in ieder geval noodzakelijk om vóór het jaareinde 2022 contact op te nemen met uw verzekeringsmakelaar om na te gaan of uw polis nog voldoet aan alle voorwaarden van de 80%-regel.

Het zou immers zonde zijn om premies te betalen die niet langer fiscaal aftrekbaar zijn in de wetenschap dat de IPT-verzekering bij uitkering belastbaar is.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 27/10/2022)