1

Aftrekbare kosten: beroepskledij

Er is inzake de aftrekbaarheid van beroepskledij een duidelijke stelling ingenomen door de Administratie. Wat de directe belastingen betreft is enkel specifieke beroepskledij aftrekbaar bvb. werkschoenen met stalen tip, schorten, overall, doktersjas, helm, toga….. Ook de kosten van onderhoud, reiniging en herstelling van deze specifieke beroepskledij is aftrekbaar. Zorg er echter steeds voor dat de facturen die u ontvangt voor de reiniging van deze beroepskledij duidelijk vermelden “wat” en “hoeveel” werd gereinigd. Zo vermijdt u heel wat discussies met de fiscus.

Gewone schoenen, kostuums, pulls, leesbrillen enz. zijn nooit aftrekbaar voor de directe belastingen. Velen voeren nog steeds aan dat zij hun personeel polo’s, wintervesten en dergelijke geven waar de naam van de firma duidelijk is opgedrukt en zij bestempelen dit als beroepskledij. Dit is totaal onterecht, de fiscus zal deze kosten verwerpen.

Wat betreft motorkledij bevestigde de minister in een circulaire (Ci. RH. 241/559.092 (AOIF 39/2004) van 22.10.2004, dat deze kledij fiscaal aftrekbaar is als het tenminste om veiligheidskledij gaat (helm, beschermende motorpakken, schoenen en handschoenen specifiek voor motards). Motorkledij dient dus als veiligheidskledij aanzien te worden, als zij aanzien wordt als comfortkleding dan komt zij weer niet in aanmerking…

Motorkledij is wat het beroepsgedeelte betreft voor de volle 100 % aftrekbaar, dit wil zeggen rijdt u bvb.. 50 % privé en 50 % voor uw werk, dan zal de motorkledij slechts voor 50 % aftrekbaar zijn.

Inzake de BTW ligt de aftrek totaal anders voor niet specifieke beroepskledij. Als een kostuum enkel gebruikt wordt voor de beroepsactiviteit van de bedrijfsleider, dan bestemt hij dat geleverde goed uitsluitend voor de belastbare handelingen die hem BTW-plichtig maken. Dus is de BTW op dat kostuum in dat geval aftrekbaar. Nergens in het W.B.T.W. staat geschreven dat niet-specifieke beroepskledij niet van aftrekbare BTW kan genieten. De bepaling die hieromtrent in het Wetboek Inkomstenbelastingen is ingeschreven, is niet opgenomen in het BTW-wetboek.

Ons advies

Nochtans is het niet altijd wenselijk dat de controleur over uw schouder kan meekijken naar de “tekenen en indiciën”. Dit wil zeggen dat, als u specifiek dure merkkledij koopt, de controleur hieruit kan opmaken dat u een hogere levensstijl aanhoudt en dit kan aanleiding geven tot een indiciaire berekening. Wees dus steeds voorzichtig in zulke zaken.

Trouwens zijn er heel veel controleurs die de aftrek van de btw op kledij blijven weigeren. Volgens ons onterecht!!!!

Onze werkwijze

Koopt U beroepskledij aan, dan vermeldt U gedetailleerd  op de factuur over wat het gaat (overall, veiligheidsschoenen, kostuum, …). Het woord “beroepskledij” volstaat niet. U geeft tevens het percentage beroepsgebruik aan.

Enkel op deze voorwaarde zullen we de wettelijke regelingen toepassen!!! Zijn deze 2 vermeldingen niet aangegeven dan boeken wij deze uitgave op Uw lopende rekening.

(Auteur: Georges Bauwens, Erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)