1

Btw-voorschotten voor kwartaalaangevers afgeschaft?

Iedere kwartaalaangever btw kent wel het systeem van de btw-voorschotten.

Het btw-voorschot is gelijk aan 1/3de van het te betalen bedrag van een btw-kwartaal. Het is te betalen uiterlijk de 20ste van de tweede en derde maand die volgen op het einde van een kwartaal.
Heeft u echter nog een btw-tegoed op uw btw-rekening courant staan dat u niet teruggevraagd heeft, dan mag u dat wel verrekenen met de te betalen btw-voorschotten.

Voorbeeld: betaalde u als kwartaalaangever voor het derde kwartaal 2016 9.000 € btw, dan moet u tegen uiterlijk 20 november en 20 december 2016 telkens een bedrag van 3.000 € voorschot btw betalen.
Betaalt u niet tijdig uw btw-voorschot, dan worden er interesten aangerekend van 0,8% per maand !!!!

Eigenlijk is dit geen correct systeem aangezien deze btw-voorschotten ook moeten betaald worden wanneer u tijdens het daaropvolgende kwartaal geen btw zou moeten betalen. Cashflowmatig kan dit voor uw onderneming dan ook een probleem veroorzaken.

Momenteel is er dan ook een wetsontwerp in de maak met de bedoeling om vanaf 2017 de betaling van btw-voorschotten voor kwartaalaangevers af te schaffen. Wordt dus vervolgd en wij houden u uiteraard op de hoogte.

Maar geen voordeel zonder nadeel, zo werkt dat in België!!

De minister heeft immers ook al aangegeven dat kwartaalaangevers vanaf 2017 zullen onderworpen worden aan een zgn. decembervoorschot. Dit systeem bestaat momenteel enkel voor maandaangevers, maar wordt dan uitgebreid naar kwartaalaangevers. Concreet komt het erop neer dat er tegen de 24e van de maand december 2017 een btw-voorschot moet betaald worden dat gelijk is aan de verschuldigde btw van de btw-aangifte van de maand december.

 

(Auteur: Georges Bauwens, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)