1

Controleer tijdig en grondig uw voorstel van vereenvoudigde aangifte personenbelasting!

Net als de voorbije jaren krijgt een aanzienlijk deel van de Belgische belastingplichtigen een ‘voorstel van vereenvoudigde aangifte’ (VVA). Het voorstel bevat alle gegevens die de fiscus kent en toont u de berekening en het bedrag dat u aan personenbelasting zou moeten betalen of terugkrijgen. In principe bent u dus niet gehouden om een belastingaangifte in te dienen als u een ‘voorstel van vereenvoudigde aangifte’ heeft ontvangen.

De praktijk leert ons spijtig genoeg dat niet alle voorstellen correct werden opgesteld en grondig nazicht van het ontvangen voorstel is dan ook noodzaak! De fiscus is over het algemeen goed op de hoogte van uw inkomsten maar spijtig genoeg niet altijd over de aftrekbare bestedingen en/of belastingverminderingen waarop u recht heeft. Ook uw persoonlijke gezinssituatie kan bijvoorbeeld gewijzigd zijn met een aanzienlijke impact op de belastingen.

Vergeet ook niet dat u gehouden bent om buitenlandse inkomsten aan te geven en dat u gehouden bent om de verklaringen met betrekking tot buitenlandse rekeningen, buitenlandse levensverzekeringen, juridische structuren en effectenrekeningen mee te delen!

Als het voorstel juist is, hoeft u niets te ondernemen. U krijgt automatisch een aanslagbiljet van de fiscus gebaseerd op het ‘voorstel van vereenvoudigde aangifte’. Gaat u niet akkoord, dan moet u ten laatste op 30 juni 2022 een correctie vragen via het antwoordformulier dat u bij het papieren voorstel heeft ontvangen, of ten laatste op 15 juli 2022 via het digitale platform MyMinfin.

Meer informatie kan u vinden op de website van FOD Financiën of bij eventuele vragen contacteer Uw Abeka-vertrouwenspersoon.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 30/05/2022)