1

De fiscus blijft zijn eigen wetten interpreteren!! Schenken met behoud van vruchtgebruik voortaan belast … met terugwerkende kracht.

Er wordt in de praktijk zeer vaak geschonken met voorbehoud van vruchtgebruik. In feite houdt de schenker het recht van het vruchtgebruik over het geschonkene (bv. op aandelenportefeuille, aandelen van het familiebedrijf, spaarboekje, een kunstverzameling, …) levenslang, de begiftigde krijgt enkel de blote eigendom. Bij overlijden komt het vruchtgebruik automatisch samen bij de blote eigendom en is er geen erfbelasting verschuldigd.

Het was dan ook een gangbare praktijk dat men deze schenkingen liet verlijden door een Nederlandse notaris. Men moest dan op deze schenking geen 3% of 7% schenkbelasting betalen.

Het risico bestond er dan enkel in dat men toch erfbelasting moest betalen als de schenker binnen de 3 jaar overleed.

Of liever gezegd … WAS er geen erfbelasting verschuldigd.

Sinds de uitbreiding van de fiscale bevoegdheden heeft Vlaanderen de mogelijkheid zelf standpunten in te nemen over de schenk- en erfbelasting.

De Vlaamse belastingadministratie heeft dan ook haar nieuw standpunt gepubliceerd, waardoor alle schenkingen van gelden en aandelen met voorbehoud van vruchtgebruik door erflaters aan hun erfgenamen, die niet onderworpen werden aan 3 of 7% schenkbelasting, toch zullen onderworpen worden aan de erfbelasting. Zelfs indien de schenker de vroegere 3-jarige termijn overleeft.

En nu nog het meest spectaculaire nieuws … met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2013.

De reacties van fiscale advocaten is niet mals:

  • de beslissing gaat in tegen de wet
  • wie heeft beslissingsbevoegdheid inzake schenkingen: de federale wetgever of de Vlaamse decreethouder?
  • is er nog scheiding der machten?

Wij kenden ondertussen al het nieuwe gecontesteerde standpunt van de verzekeringsgift.

Vlaanderen besliste dan ook al, in tegenstelling tot het federale standpunt, dat de verzekeringsgift (beleggingen aangehouden in een levensverzekering) tot erfbelasting zal leiden bij het overlijden van de schenker, zelfs bij een vroegere onderwerping aan de schenkbelasting.

 

(Auteur: Georges Bauwens, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)