Ja, door een huwelijkscontract op te stellen kan men van de regels afwijken. Hier zijn 2 clausules die het wettelijk stelsel veranderen.
- Inbreng van een eigen onroerend goed:
Wanneer één van de aanstaande echtgenoten eigenaar is van een perceel bouwgrond waarop het toekomstig koppel samen een woning zal bouwen, is het raadzaam een contract te sluiten. In dat contract kunt u overeenkomen dat het perceel bouwgrond een gemeenschappelijk bezit wordt. Immers indien de bouwgrond eigendom blijft van één partner, zal onvermijdelijk de woning die daarop gebouwd wordt ook enkel toebehoren aan de echtgenoot van wie de grond is. Het feit dat deze woning betaald wordt met gelden van beide echtgenoten, verandert daaraan niets. - Beding van terugname bij echtscheiding:
Als de aanstaande echtgenoot zijn bouwgrond in het gemeenschappelijk vermogen heeft gebracht, heeft die als gevolg dat bij echtscheiding deze grond tussen beide partners verdeeld wordt. Om daaraan te verhelpen kan men in het huwelijkscontract een clausule opnemen, die bepaalt dat bij echtscheiding de waarde van de bouwgrond volledig en alleen toekomt aan de partner die hem inbracht.
(Bron: brochure Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat)