Vanaf 01/01/2007 mag in restaurants niet meer worden gerookt. Dit algemene rookverbod kan omzeild worden door het inrichten van een aparte rookkamer.
Definitie rookkamer:
- de rookkamer moet duidelijk aangeduid en afgebakend zijn,
- de niet-rokers mogen geen hinder ondervinden van de rook,
- de oppervlakte van de rookkamer mag niet groter zijn dan 1/4 van de totale oppervlakte,
- in de rookkamer mogen enkel dranken aangeboden worden.
- in de rookkamer moet een rookafzuigsysteem of luchtverversingssysteem aanwezig zijn,
- het ventilatiesysteem is in werking als de rookkamer toegankelijk is voor de klanten,
- de capaciteit van het ventilatiesysteem staat goed leesbaar vermeld op het apparaat zelf of op de technische fiche die beschikbaar is ter plaatse,
- de capaciteit van het ventilatiesysteem is minstens 15 m³ per uur en per m² van de rookkamer,
- het ventilatiesysteem wordt regelmatig gereinigd en onderhouden zodat het steeds op maximale capaciteit kan werken,
- de rookkamer is volledig afgesloten door muren, een plafond en een deur van de verbruiksruimte,
- de rookkamer is geen doorgang die ook door niet-rokers gebruikt moet worden (om bv. de toiletten, tuin, de speelruimte, … te bereiken).
De nieuwe rookwet is vrij ingewikkeld. Er gelden namelijk andere regels voor restaurants en cafés.
Restaurants:
- volledig rookverbod, tenzij in een ingerichte rookkamer,
- er moeten voldoende rookverbodstekens aangebracht worden, ook aan de ingang,
- elk element dat kan aanzetten tot roken of dat laat geloven dat roken is toegestaan (bv. asbak), is verboden.
Drankgelegenheden:
- Drankgelegenheid, gelegen in een andere gesloten ruimte die voor het publiek toegankelijk is (bv. in winkelcentrum):
- niet volledig afgesloten: volledig rookverbod
- volledig afgesloten:
- enkel roken in de verbruiksruimte,
- indien de verbruiksruimte groter is dan 50 m², dan moet een niet-rokerszone ingericht worden die minstens de helft van de totale oppervlakte bedraagt,
- de verbruiksruimte mag ook volledig rookvrij gemaakt worden en er mag dan een rookkamer ingericht worden,
- er moeten voldoende rookverbodstekens aangebracht worden, ook aan de ingang,
- elk element dat kan aanzetten tot roken of dat laat geloven dat roken is toegestaan, is verboden.
- Drankgelegenheid, niet gelegen in een sportinfrastructuur
- enkel roken in de verbruiksruimte,
- indien de verbruiksruimte groter is dan 50 m², dan moet een niet-rokerszone ingericht worden die minstens de helft van de totale oppervlakte bedraagt,
- de verbruiksruimte mag volledig rookvrij gemaakt worden en er mag dan een rookkamer ingericht worden,
- er moeten voldoende rookverbodstekens aangebracht worden, ook aan de ingang,
- elk element dat kan aanzetten tot roken of dat laat geloven dat roken is toegestaan, is verboden.
- Drankgelegenheid, gelegen in een sportinfrastructuur (bv. kantine voetbalveld)
- volledig rookverbod, ook al is de verbruiksruimte kleiner dan 50 m²,
- een aparte rookkamer is toegestaan,
- er moeten voldoende rookverbodstekens aangebracht worden, ook aan de ingang,
- elk element dat kan aanzetten tot roken of dat laat geloven dat roken is toegestaan, is verboden.
Frituren:
- met maximum 16 staan- of zitplaatsen: zie regeling drankgelegenheid, niet gelegen in een sportinfrastructuur.
- meer dan 16 staan- of zitplaatsen: zie regeling restaurants.
Vanaf 01/01/2010 mag er niet meer gerookt worden in cafés waar (bereid) eten wordt geserveerd. Het voorstel voor een volledig rookverbod is voorlopig uitgesteld. Bedoeling is dat er tegen uiterlijk 01/07/2014 een totaal rookverbod komt in de horeca.
(Auteur: Georges Bauwens, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)