1

Rookverbod of niet?

Vanaf 01/01/2007 mag in restaurants niet meer worden gerookt. Dit algemene rookverbod kan omzeild worden door het inrichten van een aparte rookkamer.

Definitie rookkamer:

  • de rookkamer moet duidelijk aangeduid en afgebakend zijn,
  • de niet-rokers mogen geen hinder ondervinden van de rook,
  • de oppervlakte van de rookkamer mag niet groter zijn dan 1/4 van de totale oppervlakte,
  • in de rookkamer mogen enkel dranken aangeboden worden.
  • in de rookkamer moet een rookafzuigsysteem of luchtverversingssysteem aanwezig zijn,
  • het ventilatiesysteem is in werking als de rookkamer toegankelijk is voor de klanten,
  • de capaciteit van het ventilatiesysteem staat goed leesbaar vermeld op het apparaat zelf of op de technische fiche die beschikbaar is ter plaatse,
  • de capaciteit van het ventilatiesysteem is minstens 15 m³ per uur en per m² van de rookkamer,
  • het ventilatiesysteem wordt regelmatig gereinigd en onderhouden zodat het steeds op maximale capaciteit kan werken,
  • de rookkamer is volledig afgesloten door muren, een plafond en een deur van de verbruiksruimte,
  • de rookkamer is geen doorgang die ook door niet-rokers gebruikt moet worden (om bv. de toiletten, tuin, de speelruimte, … te bereiken).

De nieuwe rookwet is vrij ingewikkeld. Er gelden namelijk andere regels voor restaurants en cafés.

Restaurants:

  • volledig rookverbod, tenzij in een ingerichte rookkamer,
  • er moeten voldoende rookverbodstekens aangebracht worden, ook aan de ingang,
  • elk element dat kan aanzetten tot roken of dat laat geloven dat roken is toegestaan (bv. asbak), is verboden.

Drankgelegenheden:

  • Drankgelegenheid, gelegen in een andere gesloten ruimte die voor het publiek toegankelijk is (bv. in winkelcentrum):
    • niet volledig afgesloten: volledig rookverbod
    • volledig afgesloten:
      • enkel roken in de verbruiksruimte,
      • indien de verbruiksruimte groter is dan 50 m², dan moet een niet-rokerszone ingericht worden die minstens de helft van de totale oppervlakte bedraagt,
      • de verbruiksruimte mag ook volledig rookvrij gemaakt worden en er mag dan een rookkamer ingericht worden,
      • er moeten voldoende rookverbodstekens aangebracht worden, ook aan de ingang,
      • elk element dat kan aanzetten tot roken of dat laat geloven dat roken is toegestaan, is verboden.
  • Drankgelegenheid, niet gelegen in een sportinfrastructuur
    • enkel roken in de verbruiksruimte,
    • indien de verbruiksruimte groter is dan 50 m², dan moet een niet-rokerszone ingericht worden die minstens de helft van de totale oppervlakte bedraagt,
    • de verbruiksruimte mag volledig rookvrij gemaakt worden en er mag dan een rookkamer ingericht worden,
    • er moeten voldoende rookverbodstekens aangebracht worden, ook aan de ingang,
    • elk element dat kan aanzetten tot roken of dat laat geloven dat roken is toegestaan, is verboden.
  • Drankgelegenheid, gelegen in een sportinfrastructuur (bv. kantine voetbalveld)
    • volledig rookverbod, ook al is de verbruiksruimte kleiner dan 50 m²,
    • een aparte rookkamer is toegestaan,
    • er moeten voldoende rookverbodstekens aangebracht worden, ook aan de ingang,
    • elk element dat kan aanzetten tot roken of dat laat geloven dat roken is toegestaan, is verboden.

Frituren:

  • met maximum 16 staan- of zitplaatsen: zie regeling drankgelegenheid, niet gelegen in een sportinfrastructuur.
  • meer dan 16 staan- of zitplaatsen: zie regeling restaurants.

Vanaf 01/01/2010 mag er niet meer gerookt worden in cafés waar (bereid) eten wordt geserveerd. Het voorstel voor een volledig rookverbod is voorlopig uitgesteld. Bedoeling is dat er tegen uiterlijk 01/07/2014 een totaal rookverbod komt in de horeca.

 

(Auteur: Georges Bauwens, erkend boekhouder-fiscalist BIBF 301 85 790)