1

Uw boeken nog langer bewaren?

Er werd op 3 oktober laatstleden een wetsontwerp houdende diverse fiscale en financiële bepalingen ingediend. Het ziet er naar uit dat een goedkeuring van dit wetsontwerp de fiscus meer armslag en tijd zal geven om haar onderzoeken van de belastingplichtige te organiseren.

Uit dit wetsontwerp kunnen we afleiden dat het de bedoeling is om 4 verschillende onderzoekstermijnen te implementeren:

  • Een gewone termijn van 3 jaar.
  • Een termijn van 4 jaar bij laattijdige aangifte of in het geval er geen aangifte wordt ingediend.
  • Een termijn van 6 jaar voor specifieke gevallen.
  • Een termijn van 10 jaar voor complexe aangiftes (juridische constructies, …).

In het geval van fiscale fraude is het de bedoeling om de onderzoekstermijn te verlengen van 7 jaar naar 10 jaar.

Wij kunnen alleen maar hopen dat de “specifieke” gevallen en de “complexe” aangiftes zeer duidelijk gedefinieerd zullen worden in de wet. In het andere geval zijn wij als beroepsbeoefenaar binnen afzienbare tijd aan het discussiëren met de fiscus over de toepassing van deze onderzoekstermijnen.

Indien het wetsontwerp wordt goedgekeurd zal u in ieder geval rekening moeten houden met het gegeven dat u de boeken 10 jaar zal moeten bewaren.

Lees ook dat het wetsontwerp voorziet in dwangsommen dewelke opgelegd kunnen worden aan de belastingplichtige indien deze het onderzoek van de fiscus hindert of belemmert.

Wij kunnen alleen maar concluderen dat de fiscus door de jaren heen steeds meer rechten bekomt en dat de rechten van de belastingplichtige inzake fiscale procedure verder beknot worden. Een zeer spijtige evolutie.

 

(Auteur: Edwin Van Lommel – Fiscaal Accountant 11308681 – 27/10/2022)